Фирмите, ангажирани със снегопочистането в София, са в готовност за зимния сезон, показа проверка на Столичния инспекторат.

"Имаме готовност за първия снеговалеж. Към момента има пълна готовност с 88 специализирани машини за София и още 16 за общинските пътища", каза  столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус".

4 милиона лева са предвидени за снегопочистване на столицата до края на тази година, каза още столичният кмет, предаде БНР и Нова телевизия.

Основното почистване струва 1 милион лева, показват разчетите на общината.

От 1-ви октомври екипи на снегопочистващите фирми дежурят на Витоша, посочи директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

"В оперативния център се гледат и високопланинските камери, които са по протежение на двата пътя, особено най-горе на "Алеко". Постоянно се следи за състоянието на пътя, защото планината си е планина, времето е променливо и може да се получи някоя изненада, за което фирмата има готовност", обясни Георгиева.

До средата на октомври трябва да са налични 238 специализирани автомобила за снегопочистването в София и 29 товарача.

Предвидени са и традиционните санкции за фирмите, ако не се справят качествено и бързо с почистването на снега.

„Всяка машина е оборудвана с GPS, следи се от Столичния инспекторат, от центъра, включително и аз мога да следя колко машини са на терен. За всяко неизпълнение има доста сурова финансова санкция и това фирмите го знаят. Ако над 5 % от зоната не е добре почистена, не се плаща нищо", каза столичният кмет.

При прогноза за снеговалеж, общо 65 са точките в София, на които трябва до 132 автомобила да излязат и да чакат.

"Насочваме усилията си първо към градския транспорт, след това останалите по-големи улици, по които има по-интензивно движение и след това, само ако има нужда и по-малките улици”, обясни още Йорданка Фандъкова.