Отличието се присъжда на изявени дейци от изкуството, културата, образованието, спорта, заслужили признание с творческата и обществената си дейност за развитието на нашата столица и детските и младежките дейности в нея, обясняват инициаторите.

Арт център "Кърнолски" организира за седми път концерта - церемония "Различни, но заедно", съпроводен с връчването на почетните знаци "Сърцето на София".

Събитието е под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която е и първи носител на почетния знак. Тържеството е на 19 януари от 18.00 ч. в Театър "София", съобщават организаторите.

Проф. Стефан Данаилов е номиниран за цялостен принос към развитието и популяризирането на българската култура и работата си като преподавател и ментор на талантливи млади хора, а Ваня Монева - диригент на хора "Космически гласове" - за популяризирането на българските традиции и изкуство.

Между номинираните са още Дамският "Лайънс клуб" - София, сп. "Осем", Мариана Закова - директор на 137-о СОУ "Ангел Кънчев", Христо Венев - ученик от 11-и Д клас в СМГ.

Идеята на "Различни, но заедно" е съпричастността - деца и младежи от различни социални прослойки и етноси, с различно вероизповедание и културни традиции, някои от тях в неравностойно положение, да пеят и да танцуват на една сцена.

В концерта - церемония ще участват Вокалната студия "Дъга", която е и домакин на събитието, Хор "Космически гласове", деца - звезди от телевизионното предаване "Големите надежди", група за пеене "Жестим +" към ССУ с ДГ за деца с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев", танцова школа "Ив Денс", фолклорна група към 144-о СОУ "Народни будители".

Инициативата "Различни, но заедно" е подкрепена от Министерството на образованието и науката, Столичната община, Синдиката на българските учители, Регионалния инспекторат по образование - София, БЧК и други.