Софийският градски съд оправда деветимата подсъдими, предаде БТА.

Георги Хранов, Даниел Капсъзов, Георги Бабанов, Валентин Христов, Анастас Вълков, Георги Данов, Тенчо Янев, Емил Славков и Георги Найденов бяха оправдани за инцидента на 27 декември 2004 година. Тогава рухнала плоча уби 22-годишния работник Стоян Кандилев, а други петима бяха ранени.

При едно от предишните разглеждания на делото, част от подсъдимите бяха оправдани, а друга част - само глобени. Прокуратурата тогава не възрази.

Съдия Ралица Манолова обясни, че точно поради този факт няма как да бъде постановена друга, освен оправдателна присъда.

Освен това, според съдебния състав, вещите лица, изготвили експертизи по делото, не са били убедителни в доводите си. Така не е безспорно доказано, че допуснатите нарушения при строежа са във връзка с пропадането.

Експертите не били убедителни и в заключението си, че поддалата бетонна плоча, на по-ниско ниво е причина излятата по-високо да се срути. В съдебната зала стана ясно, че обвиненията, повдигнати от прокуратурата, касаят други проблеми.

Гражданският иск на семейството на 22-годишното тогава момче остана неуважен.

Присъдата може да се протестира в 15-дневен срок пред Софийския апалетивен съд.

Христо Кандилев - бащата на починалото момче,  не приема решението на съда за правилно.

"Да ги оправдават всичките, пък синът ми 10 години вече е в земята", каза бащата, цитиран от БГНЕС.
Той не знае кой не си е свършил работата, но за него отсъденото не е справедливо. За него всички, които са правили проекта, са виновни.

Все още няма наказани и за друга сграда-убиец. Делото за падналата сграда на улица "Алабин" 39, под която загинаха две млади жени все още не е влезнало в съда.

По разследването за трагичната смърт от септември 2006 година, при която загинаха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, има повдигнати обвинения. Това са повече от 6 години след инцидента – през ноември 2012 г. СГС повдигна обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие на Георги Кирчев и Петър Петров. Кирчев е управител на "Хрисома" ООД, собственик на сградата. Петров пък е бил технически ръководител на извършвания в нея ремонт.