През юни ще започнат ремонтите на кръстовището на Руски паметник и на част от бул. „Витоша" в София, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христо, цитиран от "24 часа".

По кръстовището ще се работи още от първите дни на юни, за да приключи до септември, тъй като срокът е 75 дни. Точната дата и организацията на движение ще е ясна другата седмица.

Ще се наложи разделяне на трасетата на тролеите, които минават оттам.

Трамвайните линии ще се движат почти през цялото време. Ако се наложи спиране, ще е за няколко дни. Ще бъдат асфалтирани лентите за колите, паветата ще се запазят в останалата част.

Движението на трамваите ще бъде изградено двупосочно откъм бул. "Ген. Скобелев", за да се получи истинско кръгово кръстовище. Това ще е и първият участък за "зелен" трамвай в столицата - по това трасе, трамвайните мотриси ще преминават върху трева, а не върху асфалт.

Ще има ново осветление, тротоари и връзка на велоалеите с трасетата по бул. „Цар Борис III" и по бул. „Скобелев". В проекта за 3,5 млн. лв., влиза и нов водопровод.

Борисовата градина в ремонт от август

Столичната община ще направи от август до ноември ремонт на Борисовата градина в участъка, заключен между езерото „Ариана" и езерото с лилиите.

Кметството набира до 25 май оферти на фирмите, които ще се състезават да спечелят търга за изпълнител, съобщи за „Преса" шефът на дирекция „Зелена система" Ралица Маджарова.

Проектът предвижда цялостна промяна на прочутата детска площадка „Слонче-то". Тя ще бъде в осмоъгълна форма, като на всеки ъгъл ще има кашпи и пейки. Площадката ще се сдобие и с нов пясъчник. Полуразрушената стара сграда до езерото с лилиите ще бъде преобразена в първата в парка обществена тоалетна.
В нея ще има и помещение за майки с деца. Градината ще се сдобие и с модерна подземна поливна система.

Общината е заделила 500 000 лв. за ремонта на трите позиции. Ще се търсят още 1,3 млн. лв., за да се обновят и настилките. Проектантите предлагат алеите да бъдат от асфалт и откъм тревните площи да имат красив бордюр от паваж.