Поводът е публикации в медиите, свързани с невъзстановена пътна настилка на ул. „Иван Асен ІІ” след извършен ремонт от „Софийска вода” АД. В отговор кметът на София Бойко Борисов изпрати писма до главния изпълнителен директор на дружеството Грег Ендемано и до президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Жан Лемиер, в които изразява "недоволство от станалото вече тенденция некачествено възстановяване на настилката по столични улици и булеварди след ремонти от страна на акционерното дружество".
В писмото до Жан Лемиер, президент на ЕБВР Борисов отбелязва, че близо 7 г. след влизането в сила на тази концесия, Столична община може единствено да установи, че целите за по-добро водоснабдяване и създаване на добра инфраструктура в това отношение, както и по-доброто обслужване на софиянци не са на път да бъдат постигнати и това противоречи на интересите на града и на неговите жители. По-нататък столичният кмет отбелязва, че "от няколко години Столична община се опитва да привлече вниманието на частния оператор върху нерешените основни проблеми: постоянен недостиг на инвестициите, липса на прозрачност в управлението на предприятието, слаби резултати постигнати в сферата на отвеждане и обработка на отпадните води и в сферата на икономия на водните ресурси, като в същото време цените не спираха да се повишават".
В заключение кметът на София заявява, че "новият мандат на Столичния общински съвет, който започна да тече, трябва да бъде поводът за намиране на окончателно решение на тази ситуация, несъвместима с развитието на нашия град, и за подобряване на ежедневните условия на живот на неговите жители.
Новата инвестиционна програма, която ни беше представена, със сигурност отбелязва напредък, но Столична община има опасения за нейната изпълнимост, посочва Борисов. За разговори по тези проблеми той кани на разговор президента на ЕБВР преди да бъдат обмислени правните възможности за действие.
В писмото си до Грег Ендемано, изпълнителен директор на "Софийска вода" АД Борисов заявява: "С неудовлетворение, от страниците на днешните вестници научаваме, че „следизборно” централна градска улица е поразена от авариен ремонт, със следаварийно невъзстановяване. Ако този случай бе единствен, щях да го считам за субективен. В случая обаче става въпрос за тенденция, упорито въведена като практика в „Софийска вода” и видна от редица примери по централни градски улици и булеварди".
Кметът е категоричен, че общината, макар и ограничена от закона и договора за концесия, ще намери начин за налагане на тежки санкции за подобни прояви на некоректност, в т.ч. и на подизпълнителите.