"Изключително тежки аварии, които оставиха без топла вода хиляди хора. Остраняването на проблема е много бавна дейност. Тази нощ отидох на място без предупреждение, за да проверя как се работи", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по БНТ по повод авариите в "Топлофикация".

Тя обяви, че веднага, след като бъде възстановено топлоподаването в столичните квартали, ще бъде направена проверка на всички нива, за да се установи причината. Тя вече е възложила независима проверка от експерти от Техническия университет, за да установят действията на екипите.

Фандъкова е поискала днес на заседанието на Столичния общински съвет да бъде изслушано ръководството на "Топлофикация - София". Ще бъдат сезирани и компетентните органи по отношение на причините за аварията.

"Казват, че повече от 20 години не е имало толкова тежка авария. В същото време, не по-малко тежко е и положението на хората. Ситуацията с инвестициите е такава, че много години не са правени подмени на топлопроводи, това започна да се случва в последните години, не бива да се рискува отопляването на милионния град", коментира Фандъкова.
 
Парното тръгна в "Люлин" и "Надежда", остават източните квартали

Възстановено е топлоподаването към ж.к. „Люлин” 4 и 5, както и в ж.к. „Надежда” 3, 4, 5 и 6 част. В. „Люлин” 3 и 6 е било възстановено вчера към 18:30 ч., съобщиха от "Топлофикация София".

След приключване на операциите по смяната на авариралата част от магистралния топлопровод на бул. „Цариградско шосе” днес ще започне запълването на топлопреносната мрежа.

Тази авария засяга кварталите „Младост” 1, 1А, 2, 3, и 4, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Малинова долина”, като се очаква днес да започне запълването на топлопреносната мрежа.

От „Топлофикация” предупредиха, че тази операция е с най-дълго времетраене. Срокът за това е 48 часа, като се очаква пускане на парното от петък вечерта.

От дружеството твърдят, че токов удар е причинил тежката авария, която остави почти половината София без топла вода и парно от неделя досега.

Във вторник беше регистриран нов голям пробив в района на "Цариградско шосе" , който отново спря  парното в източните столични квартали.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова заяви, че  компенсация за хората, останали без парно и топла вода, може да има, но те трябва да подадат жалба в "Топлофикация София" преди 1 март.