Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която заедно със заместник министър-председателя по европейските фондове Малина Крумова и посланика на Швейцария у нас Денис Кнобел участва в официалното пускане в движение на трамваите на пл. "Възраждане".

Преди дни в София са пристигнали още 8 трамвая, като общо 28 ще бъдат доставени безвъзмездно до края на годината.

Трамваите са модернизирани, с нископодова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със система за видеонаблюдение, пестят енергия и генерират по-малко шум. Произведени са през 1990-1991 г., модернизирани са в периода 2000-2002 г. и подменят най-старите трамваи в София от 1980 година.

Вижте снимки >>>

Максималната им скорост на движение е 60 км/час, имат капацитет от 60 седящи и 160 правостоящи места. Производител е Schindler Waggon AG с електрооборудване на Siemens AG и ABB AG.

Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85% или 2.550 млн. швейцарски франка, а 15% - Столична община.

Проектът се реализира в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социалните неравенства в разширения Европейски съюз.

"Една от важните задачи на Столична община е подобряване на градския транспорт, като за тази цел се осъществи и продължава работата по модернизирането му. Част от решаването на поставената задача е и строителството на метрото, както и подмяната с 50% на автобусите", каза още Фандъкова.

Тя добави, че трамваите са скъпи превозни средства и е невъзможно от финансова гледна точка подмяната им с нови. Затова Столична община разчита на програмите като Българо-швейцарската, тъй като по-голямата част от средствата не се поемат от Общината или Общинския съвет.

"Ако трябваше да бъдат закупени нови трамваи с тези 3 млн. швейцарски франка, те щяха да стигнат за около два трамвая", каза зам.-премиерът Крумова.

По думите й за Швейцария е изключително важно опазването на околната среда и затова тя подпомага екологични проекти у нас.

По програмата се очаква да бъде подкрепен проект за изграждане на депа за предварително третиране на опасни отпадъци от домакинствата в пет общини, както и проект за обезвреждане на пестициди в складове из цялата страна, които са сериозен екологичен проблем, посочи Крумова.