Изложението за архитектура, строителство и обзавеждане е насочено както към потенциални бизнес партньори, инвеститори и специалисти, така и към крайните потребители.

Очаква се участниците в него да предложат до 50 на сто отстъпки, съобщиха организаторите.

В рамките на изложението посетителите ще могат да видят и най-новите дигитални продукти, чрез които може да се съхрани историческото и културното наследство, както и да се създадат нови възможности за популяризиране на "забравената история".

През последните години екип от университета "Ангел Кънчев" в Русе е съсредоточил дейността си върху популяризиране и опазване на културно-историческото наследство чрез съвременни информационни и комуникационни технологии.

Младите учени използват безпилотни летателни апарати - дронове, 3D скенери и бързи сървъри за пресъздаване и визуализиране на артефакти, обекти и археологически местоположения.

За една година екипът от университета е пресъздал експозиция от над 120 миниатюри на артефакти и обекти предимно от римския период, като между тях има статуи, фрагменти от интериорна и екстериорна украса на сгради, оброчни и надгробни плочи, които ще могат да се видят в НДК.