През 2007 цените отбелязаха ръст от 30 на сто. По неофициални данни в София живеят между 1.8 и 2 млн. души и населението й продължава да расте. Това е разбираемо при положение, че работната заплата в София е 2.5 пъти по-висока от средната за страната, пише британският сайт за имоти homemove.co.uk.
"София е любимата дестинация на имотните инвеститори, защото има потенциал за много висока възвращаемост на вложението, в комбинация с дългосрочни перспективи. Градът е в началото на "кривата" на възхода си и затова предлага много възможности.", казва Нийл Люис, мениджър в "Пропърти Сикретс".
Градът се разраства по посока на съседните села. Има планове за развитие и модернизация на индустриалните зони в северната част на София, въпреки че лошата инфраструктура е пречка за популяризирането на тези райони, пише сайтът.
В момента цените на апартамент в София почват от 37 000 паунда (46 377 евро) и при при двустайните стигат до 100 000 паунда (125 345 евро). За сравнение средната цена на апартамент в Лондон е 240 190 евро.
Пазарът в София изостава с една година от този в Букурещ, казва Люис и съветва: "Сега е подходящ момент да се инвестира в София, но трябва да се насочите към районите, които предлагат висока възвращаемост и са с добра инфраструктура и директна връзка с центъра на града."