Това е записано в декларация, подписана от ръководствата на двете организации, получена днес в БТА. Конкурсът е организират от Държавната агенция за младежта и спорта.
Според архитектите програмата и организацията на досегашните два тура от конкурса са опорочени и има нарушения на ресорна наредба.
Повече от 100 млн. лева е предвидената инвестиция в Националния дворец на спорта, се посочва в декларацията.
Теренът, върху който е предвидено да се строи двореца на спорта, е с площ от 48 дка в комплекс БАН - IV км и принадлежи на Министерството на отбраната. В съседство се намира спортният комплекс ЦСКА. Възложител на откритата процедура е ДАМС. Агенцията обяви търга за проектиране и строителство в електронния регистър на Държавен вестник на 29 април (предварителното обявление е от 3 март). Оферти се предаваха до 16.00 часа на 1 юни.
Строителната компания "Главболгарстрой" АД и консорциумът "Щрабаг Спортна зала" се оказаха единствените кандидати за строителство на спортният обект. Предложението на ГБС е за 107 624 009 млн. лв. без ДДС, а на "Щрабаг Спортна зала" - 111 713 135 млн. лв. Комплексната оценка на ГБС е 45.2 точки, а на консорциума - 28.734. В офертите им са включени всички етапи на проектиране и строителство на многофункционална зала за международни състезания по хандбал, баскетбол, художествена гимнастика и провеждане на големи форуми. В стойността са взети предвид 10% непредвидени разходи, както и печалбата на частните компании. И двете проектирани зали са резултат от собствени проучвания на фирмите и се отличават от трите проекта в конкурса за проектиране на зала на Държавната агенция за младежта и спорта от пролетта (ДАМС).