Това съобщиха от аерогарата, цитирани от БТА. Обобщената картина за периода показва постепенно възстановяване на положителните тенденции в трафика след световната икономическа криза, засегнала авиационния сектор, както и неутрализиране на последиците от облака вулканичен прах през април 2010 г.

Още в първия месец на лятото се отбелязва ръст от девет на сто в броя на обслужените пътници, които са 292 618 спрямо 268 440 за юни на 2009 г. Общо излетелите и кацнали самолети на летището през този месец са 4119, което представлява увеличение с около три на сто спрямо предходната година.

От май товарните превози, които бяха най-силно засегнати от световната икономическа криза, дават признаци на подем, особено отчетливи през юни. Обемът на обработените товари и поща през последния месец е 1292 тона спрямо 1178 тона за юни 2009 г. - ръст от 11 на сто.

От началото на годината от и до летището в София са открити още четири редовни линии - до Копенхаген, Болоня/Форли, Париж/Буве и Франкфурт/Хан. Увеличен е броят на полетите до Виена и Киев.