Кандидатстването ще се извършва през Информационната система за обслужване на детските градини (ИСОДГ).
От дирекция "Образование" обявиха още през миналата седмица, че от днес ще бъдат обявени 3700 свободни места в детските заведения в Столичната община.
Крайният срок за кандидатстването за тях е 28 април, а на 29 април ще е първото класиране на кандидатите.

Други 2700 са местата в яслените групи на Обединените детски заведения, за които също се кандидатства през информационната система. Според последната актуализация на критериите, даващи предимство за прием на децата в детските градини и обединените детски заведения, ако единият от родителите на детето има постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община се получават три точки, по една точка за всеки родител се получава, ако той работи.
Според решението на общинския съвет самоосигуряващите родители трябва да доказват това си предимство с документ за платени социални и здравни вноски, а не с копие от данъчната декларация, както беше досега.

По една допълнителна точка получат и децата на родители - редовни студенти във висши учебни заведения на територията на Столичната община. Предимство, за което се дават три точки, е детето да има родител, баба или дядо, които работят в детска градина, като според последните промени изискването е те да са работили минимум половин година в детското заведение. Една точка се получава при условие, че детето е посещавало минимум 9 месеца самостоятелна общинска детска ясла.

Социалните критерии дават предимство на деца - сираци (шест точки), деца - полусираци (три точки), деца на родител или родители с трайно намалена трудоспособност над 71 процента (три точки), деца с неизвестен родител или родител с отнети родителски права /три точки/, деца в приемни семейства /три точки/, деца в риск /три точки/, деца от многодетни семейства с три и повече деца от едно домакинство (две точки), деца - близнаци (две точки).

Всяко дете получава допълнителни точки и за реда на посочените от родителя обединено детско заведение или детска градина, за които кандидатства. За първо желание - три точки, за второ - две точки, а за трето - една точка.