Освен пъстрото жанрово разнообразие, ценовата амплитуда също е широка. Моделите варират от 0,30 лв. до 15-20 лв. лв. Най-достъпните и масово продавани са мартеничките между 0.50 лв.. и 3 лв., твърдят търговците, цитирани от БТА. Сред най-скъпите е мартеница, която напомня Буратино. Главата е кратуна, чиято дълга дръжка служи за нос като на дървеното човече.

Червено-бели украшения се предлагат за кичене на дрехата, за ръка - от коприна, синци, велур и кожа, както и колиета, пръстени, ширити. Има и огромни мартеници - за дома и семейството. Разбира се, най-голямо въображение производителите са проявили при детските мартенички.

Най-продаваните модели за сезона представляват кръгла значка с диаметър обикновено 48 мм, с много висококачествен печат с имената на любими герои - Спондж Боб, Нинджа, Макуин Светкавица, Мечо Пух, Супермен, Спайдърмен, Шрек. Китайският зодиак също е повлиял на "модата" и мартеничките-зайчета са много актуални.

Не са забравени и спортните, най-вече футболните фенове, които могат да си сложат гривна с името на любимия клуб. За зевзеци и шегаджии се предлагат гривни със закачливи надписи и имена, обикновено с дължина около 35 см. На плочка в средата, която представлява силиконов стикер, е напечатан текст или име. Може да се мокри, без да се наруши цялостната му визия, уверяват производителите.

Сред надписите-посвещения четем - "най-стиснатият шеф", "най-добрата свекърва", "обичам те, мило", "моят зет - като мед", "най-вярната съпруга", "най-готината сватя" и други преки роднински и недотам роднински любвеобилни обръщения и етикети. И тази година хит са гривните със зодиакалните знаци, които, според търговците, са предпочитани и затова свършват бързо. 

Според поверието мартеницата се носи, докато се види първия щъркел. След това тя се завързва на храстче или дръвче. Всеки, който иска да си направи сам "професионална" мартеница, може да отиде в Етнографския музей, където има специална работилница. Там майсторки от задругата за народни художествени занаяти показват как се превръщат червения и белия конец в мартенски амулет.