София занапред ще получава 2 отделни субсидии - като община и като столица, предава вестник "Сега".  В момента София получава пари от бюджета по общия за всички общини ред, с които се покриват делегираните от държавата дейности като образование, социални услуги и др. Тъй като градът е по-богат от много населени места, някои елементи в субсидията за него са по-ниски.

Авторите на проекта за закон са се погрижили това да се промени. Те настояват при изчисляването на субсидията населението на София изкуствено да се завишава. Така един жител на столицата ще се равнява на 1.3 жители на друг град.

Въвеждането на по-висок коефициент за населението ще засегне главно субсидията за капиталови разходи. За цялата страна в момента тя възлиза едва на 27.7 млн. лв.

Наред с това София ще получава ежегодно и втора субсидия. Тя трябва да компенсира града за това, че в качеството си на столица пропуска множество ползи - например при данък сгради, от който са освободени редица държавни имоти, музеи, университети, храмове.

Бюджетът ще изплаща на града и отстъпките в картите за транспорт на студенти и ученици от други градове, както и извършените разходи за чистота и осигуряване на обществения ред около провеждането на митинги, държавни церемонии и други национални прояви.

Столицата ще получава допълнителни пари от бюджета и за изграждане и ремонти на общински пътища и друга инфраструктура, които обаче са със столични функции. Държавата ще поема 50% от разходите за тях, а колко и кое да се ремонтира, ще решава правителството.

Наред с двойната субсидия София ще се сдобие и с други екстри. Така например към кмета вече ще може да се сформира политически кабинет, какъвто сега имат само министрите. Към Министерския съвет пък може да се създаде поредният съвет - за подпомагане изпълнението на столични функции.

Най-скандалното ново правомощие обаче е искането Столичният общински съвет да може сам да приема частични изменения в общия устройствен план на града. Приемането на плана бе под силен инвеститорски натиск и затова законодателят реши, че тези решения следва да са отговорност на Министерския съвет след съответното обществено обсъждане и гласуване в общината.

Столичният кмет коментира проекта за закон за София с думите, че това е много предварителен вариант. Имаме интерес да се развиват и останалите региони в страната, за да не се налага да има икономическа миграция към столицата, допълни кметът, цитирана от БТА. Фандъкова посочи още, че и в момента правителството подпомага града с инвестиции в националнозначимите обекти - булевард "Брюксел", Южната дъга на Околовръстния път и други.