Четиримата монтирали самоделно метално шило към тръбопровода в землището на с. Стамболово и посредством маркуч източвали горивото в бидони, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията на криминалистите от ОДМВР-София е реализирана с активното съдействие на служители от охранителната фирма на дружеството, търгувало с горива Тя е проведена след близо двуседмично разследване на сигнал, получен в началото на месеца за неправомерно присъединяване към системата за пренос на течни горива и кражба на дизелово гориво от продуктопровода в землището на с. Стамболово. В хода на оперативните действия те влезли в следите на трима жители на селото и един ихтиманец, последвало наблюдение и планиране на операцията. Вчера рано сутринта блокирали района на селото и към 08.00 ч. засекли лек автомобил БМВ, от който слезли четиримата. Криминалистите ги изчакали докато натоварят колата с пластмасови туби, пълни с гориво и тогава ги изненадали неприятно. При вида на полицаите, мъжете не само отказали да се подчинят на разпорежданията, но и побягнали из нивите. Последвало кратко преследване и минути по-късно А.Л. на 21 години, А.Г. на 23 години, Р.Г. на 26 години от с. Стамболово и Й.И. на 18 години от Ихтиман били задържани.

Последвало претърсване на БМВ-то - там били открити две туби с нафта. До мястото, където бил монтиран крана за източване на горивото, полицаите намерили седем десетлитрови туби и още две по-малки, пълни с гориво. При внимателен оглед на мястото, криминалистите попаднали и на два бидона – с вместимост 100 и 300 литра, вкопани в земята и добре замаскирани. Бидоните били свързани посредством маркуч с монтирано самоделно метално шило към тръбата на продуктопровода.

В хода на проведените разпити задържаните признали, че са “се прикачили” към продуктопровода преди месец и до този момент са източили около 2000 литра гориво, което пласирали на свои познати на цени между 1,50 – 1,80 за литър.

При претърсвания в домовете на двама от групата били открити и иззети самоделни пособия и уреди за присъединяване към тръбата на продуктопровода. В къщата на ихтиманеца полицаите се натъкнали на туби, пълни с около 300 литра дизелово гориво, източено предните дни, а в колата на А.Г. – на три метални заготовки, изработени за присъединяване към тръбата на продуктопровода. При обиск в дома на А.Л. било открито и иззето незаконно оръжие.

По случая в РУП-Ихтиман било образувано досъдебно производство, а материалите - докладвани в Районна прокуратура-Ихтиман.

Криминалисти и разследващи полицаи от ОДМВР-София продължават документирането на престъпната дейност на групата със съдействието на служители от районните управления в Ихтиман, Самоков и Костенец.