Допълнителни мерки за сигурност се въведоха в столичното метро. С видеонаблюдение ще се следи дали пътниците спазват дистанция помежду си, докато чакат влак на пероните. Ще се използват и предупредителни гласови съобщения по радиоуредбата в чакалните на подземната железница.

Мерки се прилагат още от началото на пандемията, припомни пред Радио София инж. Стоян Братоев, изп. директор на софийския "Метрополитен". Първо са въведени дезинфекции - неколкократно на ден, миене през нощта, аудио-визуалните съобщения и клипове.

"Имаме до 600 камери, следим да няма струпване на хора. Напомняме, призоваваме, но нямаме правомощия да налагаме глоби", подчерта инж. Братоев.

Потокът от пътници е спаднал "ужасно много" - при 300-350 хиляди пътуващи в нормални условия, сега са около 50-60 хиляди на ден.

"Стараем се каквото можем и е необходимо - да го правим. Няма да преустановим работа. Колкото и да са намалели, пътниците имат нужда от нашите услуги. Аз съм оптимист, надявам се до няколко седмици борбата с коронавируса да даде резултат", допълни шефът на столичното метро.

Изпитанията на третия метродиаметър продължават. Трябва да се отмени извънредното положение, за да говорим за откриване на нов участък, допълни Братоев.