Гражданите имат право по съдебен път да искат възстановяване на платени суми и санкции като слагане на скоба или репатриране на автомобила, съобщава в. "Сега". Върховният административен съд (ВАС) обяви на 9 юни за нищожни разпоредби, отнасящи се до "Синя зона", в общинската наредба и СОС светкавично прие нови текстове, за да запълни вакуума. Но според юристи решението на съда води до нищожност на всички правни последици, произтекли от отменените текстове. Така приходите от "Синя зона" от 2005 г. насам се оказват незаконни. ВАС постанови, че "Синя зона" е регламентирана от некомпетентен орган - СОС, вместо от кмета на града, който по закон се явява стопанин на общинските пътища. Заради решението на 12 юни СОС вкара извънредни промени в общинската наредба. Оттам обясниха, че проблем може да има само в трите дни, в които де юре "Синя зона" не е съществувала.
Но според юристите, завели делото във ВАС, съдебното решение поражда последици със задна дата. "Ако тези текстове бяха просто отменени от съда, решението не би имало последици назад във времето. Съдът обаче е приел аргументите ни и е обявил целия раздел "Синя зона" в общинската наредба за нищожен.
Това означава, че парите за краткотрайно платено паркиране в столицата са събирани без правно основание", обясни жалбоподателят и юрист Юлиан Пекунов. Той добави, че при обявяване на нищожност законът предвижда институциите по служебен път в срок да уредят възникналите от правния акт неправомерни действия. "В случая това означава общината да върне парите на столичани или "Паркинги и гаражи" да възстанови сумата на общината", обясни Пекунов. Според него обаче не е реалистично това да се случи. "Тъй като трудно можем да очакваме подобни действия, гражданите имат право по съдебен път да искат възстановяване на суми. Тогава обаче трябва да се представят доказателства, а в случаите на паркиране с талони това надали е възможно, защото хората не си ги пазят", обясни Пекунов. Според него по-лесно може да се иска възстановяване на суми от водачи, ползвали услугата sms паркиране. При тях като доказателство могат да се ползват разпечатките от GSM операторите.
"Информация за наложените санкции би следвало да се пази в "Паркинги и гаражи" и столичани имат право да я изискат, дори да не пазят разписките", обясни Пекунов. Според юристи възможно е гражданите да подадат групов иск срещу "Паркинги и гаражи" - правна възможност, която в България се използва изключително рядко. Всеки, санкциониран по стария ред, може да заведе и самостоятелен иск. "Решението на съда има отношение и към течащите към момента съдебни дела за оспорване на санкции, наложени в "Синя зона". Жалбоподателите имат право да се позоват на решението на ВАС и делата ще бъдат решени в тяхна полза", обясни Пекунов.