Според главния архитект при издаването на документите за собственост на 18 декара терен в кв. "Сухата река" са извършени престъпления, съобщава в. "Сега". Нотариалният акт е издаден на 23.10.2007 г. на името на Надежда Ламбова в качеството й на председател на земеделска производствена кооперация "Подуене", регистрирана през 1997 г. Собствеността е призната на база издадена през 1999 г. от общинско предприятие "Софийски кадастър" скица от неодобрен кадастрален план. На 18.10.2007 г. тази скица е презаверена от дирекция "Софийски кадастър", а 5 дни по-късно е издаден и нотариалният акт.
"И при двете скици има нарушения", обясни Диков. Старата скица от 1999 г. е издадена в отговор на входяща молба, касаеща напълно различен район на София - Горна баня, и различни собственици. В документа се твърди, че земеделската кооперация е собственик на терена съгласно договор с областния управител и ОФ-СО. Въпросният документ не може да е презаверен през 2007 г., защото такава практика не съществува. През 2004 г. предприятието "Софийски кадастър" е закрито и на негово място е създадена дирекция, но тя не презаверява стари документи, обясни Диков. За нарушенията се разбрало покрай постъпило ново искане за скица на имота.
Преди дни в прокуратурата приключи проверка за друг фалшифициран нотариален акт - за 21 декара в парк "Възраждане". По случая се чакат арести на съдии и нотариус, които не са проверили собствеността на терена (виж линка).