Най-новата електронна услуга на приходната администрация е безплатна, а за ползването й не е необходим електронен подпис. С помощта на здравноосигурителния калкулатор могат да се изчислят всички здравни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега. Новата услуга на НАП ще улесни гражданите, които след като направят справка за здравноосигурителния си статус и установят периодите, за които не са платени здравните им вноски.

С калкулатора се изчислява точната сума на вноските за здраве и лихвите за периода, в който не са плащани осигуровките. За да изчислят задълженията си за здраве, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват - като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т. н.

Гражданите могат да проверят безплатно здравния си статус на цената на градски разговор от цялата страна на телефон 0700 18 700. Услугата е автоматизирана и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона, посочват от НАП. Компютърната система извършва справка в реално време и "прочита" по телефона дали проверяващият има непрекъснати здравни права или не. Системата дава и данни за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден, допълват от НАП.

Как да намерите лесно електронния калкулатор:
1. От началната страница на nap.bg - избирате секцията "Електронни услуги на НАП" (https://inetdec.nra.bg)
2. От началната страница на "Електронни услуги на НАП" - избирате секцията "Е-услуги със свободен достъп" (https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html)
3. Избирате "Справка за здравноосигурителния статус" - тук можете да проверите дали имате невнесени здравни вноски (виж скрийншот №1)
4. Избирате "Здравноосигурителен калкулатор" - тук можете да видите сумите и лихвите, които се начисляват за невнесени здравни осигуровки (виж скрийншот №2).

Практично: при работа със сайта на НАП е препоръчително да използвате браузър Internet Explorer