Макар да изглежда леко засенчен от Adobe Creative Suite през последните няколко години, CorelDRAW остава незаменим инструмент за мнозина графични дизайнери - едно мощно и непоклатимо ядро от верни фенове на класическите инструменти, пише TechNews.bg.

Една съществена промяна е командата за нов файл, която е тотално преобразена. Вместо да сервира пред погледа на дизайнера едно просто бяло платно, сега тя отваря диалогов прозорец, в който могат да се зададат параметрите на документа, включително неговото предназначение. След като бъде избран профила, следват размерите, а цветовата схема автоматично се променя на CMYK. При предварително зададен уеб-профила има автоматичен избор на цветовата схема RGB, възможност за експорт към уеб с оппция за различни настройки на прозрачност и ред други удобства за създаване на изображение за онлайн-среда.

Цветовото управление в новия пакет е леко, но съществено променено в полза на професионалната работа. В X5 Corel предлага стандартизирано цветово управление, базирано на профили, което позволява на потребителя да има ясна идея за това как ще изглеждат неговите цветове в крайна сметка. Освен всичко сега софтуерът позволява известни симулации на цветовете, така че още на екрана потребителят може да види с какви цветове ще е неговият документ при различни крайни варианти - например при отпечатване с лак и др. Поддръжката на формати е значително обогатена, като сега софтуерът борави с над 60 файлови типа.

Adobe залага на дизайнерите, затова сега CorelDRAW предлага доста по-добра поддръжка на Adobe форматите. Например, CorelDRAW X5 поддържа Photoshop CS4 PSD файлове изцяло с всички слоеве и маски, Illustrator CS4 AI файлове с техните подложки и прозрачност, PDF и др. Редица подобрения има в традиционните инструменти за работа в CorelDRAW като например възможността на инструмента за права линия между две точки да се дефинира позициониране перпендикулярно или успоредно на друг обект, а правоъгълникът да позволява заобляне на ъглите.

Новост е функцията Corel Connect - позволява лесно да се намират и управляват елементите от съдържанието на компютъра, мрежата и споделените устройства. Може да работи като част от CorelDRAW или PHOTO-PAINT, а също и като самостоятелно приложение, и е много удобен за сърфиране из съдържанието при започване на нов проект. Способен е да борави и със съдържание, което не е пряко свързано с Corel.

Версия X5 дава достатъчно причини на професионалистите да преминат към новата версия и те няма да бъдат разочаровани, показват първите тестове на новия софтуер. А начинаещите могат да започнат от изчерпателните описания в раздела за помощ, допълнителните въведения, онлайн помощ, подсказки, книжката с насоки и 2 часа видео-уроци.