Шуутърите от първо лице (FPS - first-person shooter) може да се окажат не толкова лошо нещо, твърди съвместно изследване на Факултета по психология в Амстердамския университет и университета Лайден в Холандия. Изследванията показват, че игрите са добри в тренирането на мозъка и са незначителен фактор за превръщането на геймъра в машина за убиване, пише www.gamepolitics.com, цитиран от TechNews.bg.

Резултатите от изследването контрират твърденията, че FPS тренират хората да стават убийци. Изследването обхваща 34 възрастни, от които половината геймъри (под геймъри се има предвид хора, които играят "видео игри поне 4 пъти в седмицата за минимум период от половин година”). Всеки от тях е играл заглавия като Call of Duty: Modern Warfare, Unreal Tournament, Battlefield и Grand Theft Auto IV. 

Резултатите показали, че геймърите реагират много бързо на визуални и слухови дразнители и превключват между различни задачи много по-бързо от онези, които не играят. По време на проучването е бил направен тест, за да се докаже със сигурност, че резултатите не се основават на възрастта или коефициента за интелигентност

Геймърите, които често са заклеймявани в медиите като антисоциални и агресивни се оказало, че били по-мотивирани вътрешно да изпълнят заданието от онези, които не играят видео игри. Независимо, че не трябва да се правят големи обощения за резултатите, крайният резултат на изследването показал, че геймърите са по-бързи от останалите изследвани, но и по-неточни, заключават авторите.