Проектът за мобилна операционна система Android е бил замислен като противодействие на Apple, разкрива висш представител на Google. Ако не беше Google, Стив Джобс със своята iPhone OS щеше да контролира целия мобилен пазар, казва Вик Гундотра, вицепрезидент на интернет корпорацията, цитиран от electronista.com, пише Technews.bg.

Благодарение на дейността на Google е избягнато мрачно бъдеще, в “което има само един човек и един телефон”. “Ние не искаме такова бъдеще”, казва вицепрезидентът на Google. Android има съществени предимства спрямо iPhone OS - отвореност, многозадачност и поддръжка на Flash, посочва Гундотра.

Междувременно интернет гигантът продължава с покупките на перспективни технологии - новата придобивка е Ruba - туристически онлайн пътеводител и социална мрежа за пътешественици. Потребителите на Ruba сами подготвят и публикуват обзори на различни обекти и маршрути. В онлайн каталога са достъпни атрактивни фотографски представяния на градове и забележителности на планетата.

Цялото съдържание се генерира самостоятелно от потребителите, с поддръжка на услугите на Google и Flickr, съответно за позициониране и шаблонни фотографии. Очаква се Ruba да бъде внедрена в iGoogle, както и възможността за онлайн маршрути, след като бъде "свързана" с картографската служба Maps.

Google вече води преговори за покупка и на ITA Software - разработчик на софтуер за избор на оптимални тарифи от сайтове на туропeратори, авиокомпании и др. Евентуална сделка би възлязла около 1 млрд долара, според информациите към момента.