81-годишният австралиец Джеймс Харисън, известен като Човекът със златната ръка, дари за последен път животоспасяваща кръв, след като в продължение на над 60 години го е направил общо 1173 пъти. Дарявал е почти всяка седмица повече от половин век и така е помогнал на над 2 400 000 бебета да живеят, съобщиха от Австралийския Червен кръст.

Харисън е известен с това, че кръвната му плазма е с особен състав, позволяващ от нея да се произвежда медикаментът Anti-D за борба с т.нар. резус конфликт при бременните жени. Когато една жена е с отрицателен резус фактор, а плодът с положителен, имунната система на майката реагира и започва да атакува кръвните телца на бебето. Тези антитела излагат живота му на риск, обяснява Джема Фалкенмайър от Австралийския Червен кръст.

По-ирония австралиецът не може да гледа игли

По ирония на съдбата Харисън не може да гледа иглата на спринцовката.

"Никога не гледам как вкарват иглата. Гледам сестрите, гледам тавана, петната по стените, каквото и да е, но не и иглата. Мога да погледна ръката си, след като иглата вече е във вената, но не и преди това. Твърде страшно е да видиш как те бодат с игла", коментира австралиецът.

"Спасил съм много животи и помогнах на този свят да се появят много деца, което ме кара да се чувствам добре. Много е трогателно, когато ми казват, че съм направил това или онова, или че съм герой. Но не, не се чувствам така. Това е нещо, което мога да правя. Един от талантите ми. Всъщност единственият ми талант е да бъдат кръводарител", заяви още Харисън пред телевизия Nine Network.

Не се чувствам герой, казва мъжът, вписан в Книгата на рекордите на Гинес

Той е вписан в Книгата на рекордите "Гинес" с уникалния брой кръводарявания и е отличен за тази си благотворителност с Почетен орден на Австралия.

Всичко започва, когато е на едва 14 години и преминава през операция на гръдния кош, а единият му бял дроб е отстранен. Процедурата изисква преливане на голямо количество кръв. Разбирайки, че е получил над 7.5 литра кръв, Харисън решава, че иска да се отплати. И започва, веднага след като навършва 18 години, когато законът го позволява.