Dir.bg: Казвате, че „Възрожденски разкази” е спектакъл за пробуждане на националния дух. Какво ще видят българите на 28-ми ноември в зала 1 на НДК? Или по-скоро какво им предстои да изживеят?

Асен Павлов: Както по време на Възраждането, като период от нашата история, така и днес имаме нужда от примерите и личностите, които да върнат на българския народ духовната сила и вярата в доброто. Може да се каже, че фокусът на спектакъла пада върху една велика фигура от нашето Възраждане и не само заради това, че се навършват 140 години от подвига на Христо Ботев, а и с оглед на неговото магнетично и завладяващо творчество. Ботев е в основата на посланието на „Възрожденски разкази“ – да си припомним силата на българския, възрожденски дух. Участие ще вземат танцьорите от ансамбъл „Чинари“, музикантите от Софийски духов оркестър, с диригент Юли Дамянов, група „Етнотикс“, трио „Булгарина“ и мъжки квартет „Българи“. Ще прозвучат много познати произведение от репертоара на Софийски духов оркестър, но и няколко нови музикални пиеси написани специално за „Възрожденски разкази“. Техни автори са Костадин Генчев, Юли Дамянов Кирил Владов, Ангел Добрев и Христофор Раданов . Целият този пъзел от поезия, музика и танц ще бъде представен на премиерата, която ще се състои на 28 ноември в зала 1 на НДК от 19:30ч.

Dir.bg: Вече повече от 20 години ансамбъл "Чинари" се превърна в един от силните посланици на красотата и магията на българския фолклор. Завладява сцените и у нас и по света. Колко спектакъла и в колко страни сте изпълнили, броите ли ги?

Асен Павлов: В своята история ансамбъл "Чинари" е участвал в повече от 6 хиляди концерта и различни представления, ТВ продукции и спектакли, 360 от които в САЩ. Ансамбълът е гастролирал в Молдова, Гърция, Сащ, Италия, Македония, Германия, Сърбия, Южна Корея, Турция, Франци, а през септември и в Англия. силното присъствие на интернет комуникациите, ние предпочитаме да съсредоточим нашите събития в уеб сайта www.chinaryfolkdance.com, както и нашата фейс-бук страница Ansamble CHINARY ! , която се радва на изключително добър интерес.

Вижте снимки тук>>>

Dir.bg:
Как бихте описали танцьорите и музикантите от Ансамбъл „Чинари”? Какво Ви свързва във Вашата духовна мисия?

Асен Павлов: В основата на всеки проект на първо място за мен са професионалните критерии, които често са отправна точка и за личните ни взаимоотношения. В трупата има много изявени характери и понякога е доста трудно да се изгради колектив от толкова силни творци в сферата на танца и музиката. Балансът понякога е труден, но в крайна сметка това е и моята отговорност, като ръководители и продуцент. В продължение на 23 години съумяхме да задържим една голяма част от основателите на ансамбъла, както и да приобщим последното, най-младо поколение към стила и традициите на “Чинари”. Радвам се, че продължаваме пътя си и до днес, откривайки начини за оцеляване и водени единствено от любовта ни към танца, музиката и българския фолклор. По този начин нашия творчески път не спира, въпреки трудностите и перипетиите, които преодоляваме буквално всеки ден.

Dir.bg: През 1993 г, когато създадохте „Чинари” искахте да представяте българските фолклорни песни и танци пред света или да върнете любовта на българите към тях?

Асен Павлов: Според мен любовта на българите към фолклора никога не е изчезвала. Силно вярвам че, няма българин, който като чуе българска народна песен или види някое от кръшните ни хора, да не се почувства горд от фолклора ни. А иначе всеки творец (и ансамбъл) иска да представи изкуството си пред възможно по-голяма публика, особено когато то е толкова пъстро, като нашето.

Dir.bg: В последните години се възражда българското хоро и стана модерно да се посещават занимания по народни танци. Сякаш има завръщане към корените ни, към фолклора?

Асен Павлов: Да, правилната дума е модерно, и не само модерно. Българският народен танц има антистресово въздействие, което в днешното напрегнато ежедневие, ни помага да преодоляваме трудностите. Държането ръка за ръка, социализира хора от различни професии и възрасти по начин, по който може да се случи само играейки български народни хора.

Dir.bg: Как според Вас трябва да се представя фолклорът в българските училища? Кои народни песни смятате, че за да се чувстват българи децата трябва да знаят?

Асен Павлов: Миналата година представихме един спектакъл – кампания, който носеше посланието - в българското образование да се създаде и навлезе нов учебен предмет „Българска традиция, бит и култура“. Идеята е децата от 1 до 12-ти клас да се запознават с богатото ни и неповторимо в световен мащаб, българско фолклорно наследство. Надявам се този предмет наистина да бъде застъпен в средното образование.


Повече за Асен Павлов:

Асен Павлов
завършва Национално училище за танцово изкуство с отличие и най-високи постижения. От 1990 до 1992 танцува в "Ансамбъл на строителни войски - София" и формация "Полиданс" , с хореограф Анатолий Клочков. От 1992 г. до 1999 г. е прима солист в НФА "Филип Кутев". През 1993 г. създава един от първите частни ансамбли в България - "Чинари". През 2000 г. завършва Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив със специалност "Хореографска режисура" - магистърска степен. От 1995 г. е преподавател в Националното училище за танцово изкуство - София. През 1995 г. основава ДТА "Чинарче".

Снима главна роля във филма "Авантюрата Хамлет" с режисор Грек Роудж и продуцент Станислав Семерджиев. Главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъл "Гоце Делчев" София. Участва като хореограф на телевизионната поредица "Сите Българи Заедно". Хореограф и солист на спектакъла "Орфей и Евридика" Главен Хореограф и солист в Американо-Българската продукция "Свят от емоции" и "Булгерия се артистика" с продуценти Рекс Бърдет и Янка Дочева".

Главен художествен ръководител на специалност "Български танци" в Национално училище за танцово изкуство - София. Водещ в телевизионните предавания на Българската Национална телевизия "Български уроци" и "Надиграй ме". Дългогодишен хореограф и постановчик на фестивала "Пирин Фолк - Сандански". Хореограф и режисьор на спектаклите "Четвъртото измерение", "Друмища български","Магията на танца", "Картините на майстора", "Възрожденски разкази", "Балкански табор", "Легенда за мистичната златна маска" и мегаспектакъла "Болярите на танца". Носител на златен медал от F.E.C.C. с президент Хенк Фердинанд Ван Дер Кроон. Носител на "Златна книга" за принос към Българската култура". Носител на "Сребърна лира" от Съюза на музикалните и танцови дейци. Хореограф и режисьор и на спектакъла "Траките"


За спектакъла "Възрожденски разкази":


12 български знамена в ръцете на комитите–танцьори от ансамбъл “Чинари” ще се развеят в патриотичен дух и ще “превземат” сцената на зала 1 на НДК в понеделник вечер - 28 ноември! Още с първите акорди публиката ще се потопи в атмосферата на спектакъла “Възрожденски разкази”, в който танцът, музиката и поезията на Христо Ботев се преплитат смело и завладяващо, под съпровода на “Софийски Духов оркестър”.

Началото на необикновеният спектакъл е по стихотворението “Майце си”- емблематично в творчеството на Ботев, а в тази вечер ще си припомним още от най-силните и съкровени стихове на големият българин и патриот. За неповторимото усещане на епохата на Възраждането ще допринесат 45 музиканти от “Софийски Духов оркестър” с диригент Юли Дамянов, етно-група “ETNOTIX”, трио “Булгарина”, мъжки квартет “Българи” и разбира се танцьорите от ансамбъл “Чинари”.

Патриотична нотка ще добавят и костюмите-реплики на носените по това време облекла, специално поръчани и ушити така, че да изглежда максимално автентично и същевременно да са удобни за танцуване. Сред акцентите на вечерта ще бъде и танцът “Молитва” - вдъхновен от едноименното произведение. В него 12 момичета, под съпровода на нежни вокали и кавал, сглобяват пъзел от 12 части, в който ще разпознаем ликът на Ботев.