Статутът на Ерусалим може да бъде дефиниран само чрез преговори, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, като напомни, че винаги е бил против всякакво едностранно действие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Няма алтернатива на решението по формулата на "двете държави", с "Ерусалим като столица на Израел и на Палестина", добави той.

Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление от решението на президента на САЩ за Ерусалим и призова на всяка цена да се избегне насилието.

На пресконференция в Алжир, където е на посещение, Макрон подчерта ангажираността на Франция и на Европа с решението на "две държави, Израел и Палестина, живеещи редом в мир и сигурност в международно признати граници, и с Ерусалим като столица на двете държави".

Ислямисткото палестинско движение Хамас заяви, че решението на американския президент Доналд Тръмп отваря вратите на ада за американските интереси в региона.

Исмаил Радуан, високопоставен представител на Хамас, който говори пред журналисти в ивицата Газа, призова арабските и мюсюлманските страни да скъсат икономическите и политическите връзки с американските посолства и да експулсират американските посланици.

Решението на Тръмп за Ерусалим е безотговорно според Турция.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече решението на Тръмп за Ерусалим "историческа повратна точка".

Нетаняху добави, че решението на американския президент не променя нищо, що се отнася до светините на трите големи монотеистични религии в Ерусалим, като потвърди израелския ангажимент да запази статуквото.

Тръмп призова и другите страни да последват примера на САЩ и да преместят посолствата си в Ерусалим.

Всяко мирно споразумение с палестинците трябва да включва Ерусалим като израелска столица, заяви президентът Тръмп.

Но САЩ признават, че конкретните граници на израелския суверенитет в Ерусалим са предмет на преговори за окончателния статут, предаде Ройтерс.