По-рано днес бе съобщено, че Върховният съд на Китай е отхвърлил призивите на роднини на осъдения и на британското правителство смъртната присъда да бъде отменена поради психическо заболяване, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Британското външно министерство разпространи днес декларация, с която остро осъжда екзекуцията на Акмал Шейх. Шейх бе арестуван от китайската полиция на летището в град Урумчи с 4 кг хероин. Според местното законодателство за такова престъпление се налага най-тежкото наказание.

Роднини на Шейх неведнъж апелираха да бъде отчетен фактът, че Шейх страда от психическо заболяване и съдът да прояви снизходителност.

С молба за промяна на присъдата преди няколко дни към китайското правителство се обърна и британският премиер Гордън Браун.

В мотивите за решението си обаче Върховният съд на Китай посочва, че представените от адвокатите на Шейх доказателства не са достатъчни, за да потвърдят, че той страда от психическо заболяване.

Според поддръжниците на Шейх, който е баща на три деца, той страдал от маниакално-депресивна психоза. 

Това е първият чужденец, екзекутиран в Китай, от 1951 г. насам.

Днешните британски вестници отразяват на първа страница новината за екзекутирането на британския гражданин.
Великобритания е бясна, пише "Гардиън". Шейх бил убит от наказателен взвод в 2.30 часа британско време тази сутрин, след като неистовите призиви на Форин офис за помилване пропаднали.

Британски депутати отправиха унищожителни критики към Китай, окачествявайки действията й като абсолютно жалки. Според тях Пекин се опитва да заеме централно място на международната сцена, а в същото време продължава с варварските си действия.

Гордън Браун осъди екзекуцията възможно най-остро, като отбеляза, че е ужасен и огорчен, че настойчивите призиви на Великобритания за помилване не са били взети предвид, пише "Телеграф".

Китай все по-често изпълнява смъртни присъди, инжектирайки коктейл от отрови, макар че някои присъди все още се изпълняват чрез изстрел в главата, пише "Таймс". На Шейх било позволено да се види за последен път вчера със свои роднини. Именно от тях той научил, че екзекуцията му е планирана за следващия ден и бил очевидно разстроен да чуе това.

Според британски служители Шейх е станал жертва на наркотрафика. Той заминал за Китай, след като бил заблуден от двама наркотрафиканти в Полша, че ще започне певческа кариера в Китай.