Броят на починалите от Ковид-19 в Румъния нарасна на 82 души, като за последните няколко часа бе съобщено за още десет починали от усложнения, предизвикани от новия коронавирус, съобщава агенция Аджерпрес.

Групата за стратегическа комуникация уточни, че последните две жертви са мъже на по 70 години от окръзите Сибиу и Муреш.

Късно снощи бе съобщено за 84-годишна жена, починала в Букурещ, а следобяд - за шест жертви в окръг Сучава - трима мъже и три жени, като най-младият е бил на 57 години, а най-възрастната жертва е жена на 82.

По последни данни в Румъния има 2 245 души заразени с новия вирус и 82 смъртни случая.

Заразен служител на метрото в Букурещ

Вчера беше регистриран и първи потвърден случай на Ковид-19 на служител в метрото в Букурещ. Става дума за мъж, който контролира достъпа до станцията и наблюдава апаратите за таксуване. Според съобщение на компанията служителят, който е на 49 години, е в отпуск по болест от 19 март с други оплаквания. На 30 март той е съобщил на работодателя, че е дал положителна проба за Ковид-19.

Мерки срещу Ковид-19 в Букурещ

Лекари и сестри подават оставки

 Положението в румънските болници на фона на епидемията от Ковид-19 става все по-тежко, а лекари подават оставки на конвейер, обобщава информационният сайт Зиаре.

Осем медици от Окръжната болница за спешна помощ в западния град Арад подадоха оставки вчера и обявиха, че се пенсионират. Над 80 други - медици и помощен персонал, са си взели болничен отпуск през последните дни.

През последните седмици много медици от различни болници в Румъния подадоха оставки. Мениджърът на Психиатричната болница в град Брашов д-р Никушор Биджу съобщи, че седем сестри, две болногледачки и един психиатър са подали оставки. Имало и други желаещи да напуснат, но ръководството на болницата успяло да ги убеди да не го правят.

Частната телевизия Диджи 24 коментира, че лекари и сестри подават оставки от страх да не се разболеят, макар че някои от тях дори не лекуват случаи на Ковид-19. Други пък подават оставки в знак на протест срещу липсата на защитно облекло, посочва телевизията, като уточнява, че все пак случаите са изолирани. Диджи 24 е потърсила няколко известни лекари за коментар на ситуацията.

Д-р Каталин Кърстовяну, ръководител на интензивното отделение за новородени в болница "Мари Кюри", признава, че периодът е труден, а персоналът е объркан. Лекарят казва, че разбира усещането за страх, но "мнозина се нуждаят от нас и трябва да си свършим работата".

Д-р Адриан Маринеску от Института за инфекциозни заболявания в Букурещ отбелязва, че кризата е безпрецедентна и никой досега не е преживявал подобно нещо. "Всички реакции са разбираеми. Според мен лекарят не трябва говори от позицията на страх, но в подобна ситуация е много трудно да реагираш правилно", казва той.

Валериу Георгица, инфекционист във Военната болница, посочва, че реакцията на страх е естествена. "Но не можем да се скрием под стъклен похлупак, можеш да се заразиш и извън болницата, имаме предаване на болестта и сред населението", отбелязва лекарят.

Медици в Букурещ

Какво мислят румънците за пандемията

Над три четвърти (76,2 процента) от румънците са доволни от мерките, които предприемат властите в борбата с пандемията от Ковид-19. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, осъществено в периода 5-26 март от социологическия институт ИМАС, съобщава информационният сайт Зиаре. На 16 март Румъния обяви извънредно положение заради пандемията за срок от 30 дни.

Според проучването 76,2 процента от румънците са съгласни или в общи линии са съгласни с мерките, обявени от властите, докато 21,2 процента са на обратното мнение.

Над 70 процента от румънците са заявили, че са очаквали увеличаване на броя на случаите на заразяване с новия коронавирус. Една четвърт от анкетираните не са вярвали, че това ще се случи.

Осемдесет и шест процента от румънците смятат за ефективна кампанията на министерството на здравеопазването за информиране на населението за мерките за превенция и борба с Ковид-19. Единайсет процента обаче не са доволни от кампанията.

Букурещ

Според друго проучване деветдесет и два процента от румънците очакват Румъния да влезе в икономическа криза заради пандемията.

Букурещ

От публичните фигури, които ръководят действията на властите в кризата, ръководителят на Службата за спешна мобилна помощ д-р Раед Арафат се ползва с най-голямо доверие (79 процента). След него се нареждат директорът на Националния институт за инфекциозни болести в Букурещ Адриан Стрейну-Черчел (60 процента), президентът Клаус Йоханис (47 процента), премиерът Лудовик Орбан (37 на сто) и новият министър на здравеопазването Нелу Татару (34 процента).