Това съобщиха разследващи журналисти от предаването „Фронтал 21“ на информационния телевизионен канал ZDF. Разследването им, което ще бъде излъчено във вторник вечерта по телевизията, светкавично предизвика разнопосочни реакции и постави много въпроси в Германия, предаде БНР.

Според информацията 20 атомни бомби от типа В61-12 предстои да бъдат разположени в базата в Бюхел. Това са мощни, от най-нов тип смъртоносни оръжия, които могат да бъдат използвани от самолетите "Торнадо" на германските ВВС.

Експерти по разоръжаването твърдят, че тяхната употреба би се наложила в случай на война, и само след оперативно съгласуване на най-високо ниво в НАТО, когато бъде разпоредено на германски пилоти да оборудват самолетите си с този вид оръжие. Но – пак според експертите – с евентуална тяхна употреба се преминава границата между тактическите и стратегически ядрени оръжия.

Ханс Кристенсен от вашингтонската неправителствена организация Nuclear Information Projects казва в предаването, че същата бомба ще бъде разположена на авиобазите "Инджирлик" в Турция и "Авиано" в Италия.

25 години след обединението на Германия, на наша земя отново има ядрено оръжие, реагират разследващите журналисти. Според тях информацията на появата на 20-те атомни бомби се потвърждава и от документи за бюджета на Пентагона. Само че те са от най-нов клас оръжия и са 80 пъти по-мощни от хвърлените над Хирошима и Нагасаки през 1945 година.

Американското издание The National Interest писа неотдавна, че този модел е въведен на въоръжение и представлява "най-опасното американско ядрено оръжие". Причината е, че това е първата подобна бомба с прецизно насочване и с малка мощност, която дори може да се настройва.

Информацията за „бомбеното попълнение“ е потвърдена и от Бундестага. Според социалдемократа и експерт по сигурността Томас Хитчер, правителството ще вложи около 112 млн. евро през следващите години за развитие на военната база в Бюхел.

Журналистите са потърсили и позицията на руското МВнР. От Москва са реагирали, че са „обезпокоени заради разполагане на атомно оръжие в държави, които не са сред ядрените сили в света и в явно нарушаване на първите два текста от Договора за неразпространение на ядрено оръжие, подписан между САЩ и Русия.

Междувременно бившият парламентарен секретар на военното министерство Вили Вимер нарече разполагането на атомните бомби на германска земя „съзнателна провокация към нашия руски съсед“.