"Фактическата ситуация е по-добра от атмосферата", която цари по този въпрос, заяви вътрешният министър Томас де Мезиерд, цитиран от Франс прес, пише БТА.

Въпреки оставащите различия между източната и западната част на страната, "това с нищо не променя факта, че историята на обединението е успешна", каза той. Министърът подчерта, че безработицата в Източна Германия, която обикновено е двойно по-висока от тази в западната част е спаднала до 11,5 процента през август, което е най-ниското й равнище от 1992 г.
Според него източната част на страната няма от какво да се срамува по отношение на образованието, здравеопазването и транспорта.

Често се говори за тези 2,7 милиона германци, които се преместиха от Източна в Западна Германия през последните 20 години, но рядко се споменават онези 1,6 милион германци, които са се придвижили в обратната посока, отбеляза Де Мезиер. Равнището на заплатите в Източна Германия остава по-ниско отколкото в западната част на страната, но ще се адаптира с течение на времето, смята министърът.

"За младите поколения равенството на шансовете никога не е било толкова добро. И е добра новина, че Германия има израснала в източната част канцлерка", отбеляза Де Мезиер.

Сред недоволствата на мнозина германци е това, че целодневните детски градини и училища не са станали модел след обединението на страната.
В Западна Германия жените често са принудени да спрат работа, за да се грижат за малките си деца и тази ситуация се променя твърде бавно, пише АФП.