Американският президент Барак Обама очерта външнополитическите си виждания за оставащите му две години начело на страната в реч, произнесена във военната академия в Уест Пойнт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Обама каза, че САЩ трябва да бъдат лидери на световната сцена, но също така да бъдат сдържани, преди да се впуснат във военни операции в чужбина.

Съединените щати излизат от дълъг период на война, но изолационизмът не е опция през 21 век, заяви Обама.

САЩ ще използват сила, когато е необходимо, но Америка е по-силна, когато не действа сама, посочи той.

Американският президент планира да работи с Конгреса, за да увеличи подкрепата за сирийската опозиция, която според него е най-добрата алтернатива на фона на терористите и на сирийския президент Башар Асад.

Обама призовава Конгреса да подкрепи фонд за борба с тероризма на стойност 5 милиарда долара, който би подпомогнал Йордания, Ливан, Турция и Ирак.

Всички тези страни са приели на териториите си сирийски бежанци и се сблъскват с терористи, действащи през сирийските граници.

Макар Съединените щати да се съвзеха след двете войни, последвали нападенията от 11 септември 2001 г. (в Афганистан и Ирак), тероризмът остава най-пряката заплаха за американската сигурност, предупреди Обама.

Тъй като тази заплаха се е видоизменила и сега, вместо централизираната Ал Каида, има редица нейни клонове, американският отговор също трябва да бъде променен, подчерта той.