Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън съобщи, че заедно с колегата си министъра на вътрешната сигурност Джон Кели е обсъдил с високопоставени мексикански официални представители дълбоките разногласия между двете страни на срещи в град Мексико, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двете страни ще продължат диалога по темите на разногласие. Естествено е "две силни, суверенни" държави понякога да са на различни мнения, каза Тилърсън.

В изказването си пред репортери Тилърсън не спомена плана на президента Доналд Тръмп за построяване на стена по границата на САЩ с Мексико. Той не каза и да е било постигнато споразумение относно суровите мерки на Тръмп срещу имигрантите.

Тилърсън направи изявлението си, след като той и Джон Кели се срещнаха с мексиканските си колеги - мексиканският министър на външните работи Луис Видегарай Касо и мексиканския министър на вътрешните работи Мигел Анхел Осорио Чонг.

След срещата Кели каза, че няма да има масова депортация на имигранти от САЩ, предадоха световните агенции. Той заяви, че няма да има и никакво използване на военна сила срещу незаконните мигранти.

"Нека да бъдем много, много ясни. Няма да има масови експулсирания. Вашингтон няма да прибегне до армията по миграционния въпрос", каза Кели на обща пресконференция с Тилърсън и с мексиканските им колеги, предаде Франс прес.

На съвместната пресконференция мексиканският външен министър каза, че процесът на преговори със САЩ ще бъде дълъг и "не обезателно прост и лесен" , предаде Ройтерс.

Той добави, че по време на тези разговори всички теми трябва да бъдат поставени на масата. Дипломатът допълни, че разговорите ще включват въпроси като имиграцията, сигурността и търговията.

Дипломат номер едно на Мексико заяви, че е юридически невъзможно едно правителство да предприема едностранни действия, които засягат други страни.