Новината са избора на нов лидер съобщили двама талибански командири, които са били на заседанието на висши представители на афганистанското талибанско движение, на което бил определен новият му лидер.
Този съвет - шура - заседавал в околностите на пакистанския град Квета и единодушно избрал молла Мансур за нов емир на талибаните, казал един от командирите пред Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера афганистанското правителство обяви, че молла Омар е умрял преди повече от две години. 

Днес и талибаните официално потвърдиха за смъртта на молла Омар, съобщи Си Ен Ен. Причината за смъртта на Омар остава неизвестна.

След версиите са американски въздушен удар през май 2011 година, убийство през юли 2013 година и туберкулоза. По-рано ръководството на движението опроверга съобщението за смъртта на Омар, въпреки че властите на Афганистан и Пакистан потвърдиха смъртта му.

Белият дом заяви по--рано, че обявените от афганистанските власти информация за смъртта на върховния лидер на талибаните молла Омар са правдоподобни, без обаче да ги потвърди. 
САЩ освен това смятат, че талибаните имат шанс да сключат мир с правителството на Афганистан.

Вторият кръг от мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните обаче беше отложен във връзка с информациите за кончината на молла Омар, съобщи пакистанското външно министерство. Този втори кръг трябваше да се състои утре в Пакистан.

През последните дни талибаните постигнаха военни успехи в няколко северни провинции.
По-рано днес талибаните превзеха окръжния град Ноу Зад в южната афганистанска провинция Хелманд след два дни на ожесточени боеве с правителствените сили.

Говорителят отказал да говори за броя на жертвите, но местни жители съобщили, че по улиците на административния център на окръга лежат трупове на войници и талибани.

Талибаните потвърдиха превземането на града и заявиха, че са пленили оръжия и боеприпаси. Хелманд от години е крепост на талибаните и център за производство на опиум.

Британски и американски войници започнаха през 2006 г. мащабна операция за отвоюването на провинцията. През последвалите години се водиха ожесточени боеве в градчета като Ноу Зад в плодородната долина на река Хелманд.

Най-малко 12 американски морски пехотинци и британски войници загинаха в битката за Ноу Зад. Повечето чуждестранни военни се изтеглиха от Афганистан миналата година.