Ципрас е поискал такава среща, посочи гръцки правителствен източник, като уточни, че най-вероятно тя ще се състои след вечерята, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преди срещата на върха на ръководителите от ЕС, Латинска Америка и Карибите в Брюксел, Меркел обаче припомни, че преговорите за гръцкия дълг трябва да продължат с трите институции - ЕС, МВФ и ЕЦБ.

Германският канцлер изтъкна, че целта е Гърция да остане в еврозоната. "Моят подход е винаги да се казва, че когато искаш, можеш. Но работата трябва да се свърши с трите институции и всеки ден е от значение", допълни тя.

Все пак Меркел подчерта, че Ципрас пръв трябва да покаже такава готовност, посочва Асошиейтед прес.

Френският президент Франсоа Оланд от своя страна призова за бързо приключване на преговорите между Атина и кредиторите й.

При пристигането си в Брюксел той изтъкна: "Ще имаме само едно послание: сега трябва да бързаме, да не се мотаем, да не позволяваме да се мисли за решения, които биха били лоши и за Гърция, и за Европейския съюз, и за еврозоната".

Пред журналисти в Брюксел той настоя "да работим, да бързаме и да приключим".

По думите му, ако е възможно заедно с Меркел, Ципрас и други държавни ръководители ще бъде повдигната темата за Гърция.

Той каза това в момент, когато в кулоарите на срещата на върха се чуват слухове за възможна среща между ръководителите на Германия, Франция и Гърция.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас съобщи, че според заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис, има възможност за гъвкавост и някои мерки, предложени от кредиторите, да бъдат заменени с мерки с подобен ефект върху държавните финанси, по-специално в сферите на ДДС и на пенсиите.

Все пак Скинас, цитиран от АП подчерта, че Домбровскис е изтъкнал необходимостта да се приемат всички цели за гръцкия първичен излишък - бюджетът, изключващ дълговете и плащането на лихви.

Юнкер: По-добре с латиноамериканците, отколкото с Ципрас