Свалената с военен преврат лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи, която хунтата държи на тайно място, се яви днес пред съда по видеоконферентна връзка и изглежда в добро здраве, макар и отслабнала заяви нейният адвокат Мин Мин Сое, цитиран от Франс прес. Според него съдът е добавил още едно обвинение срещу нея - за разпространяване на информация, която може "да предизвика страх или тревога" или да наруши "общественото спокойствие".

Разпоредбите, по които тя е обвинена, датират от колониалната епоха, отбелязва Ройтерс.

Следващото заседание е на 15 март.

В същото време протестиращите в Мианма отново излязоха на улиците, въпреки кървавите репресии вчера, при които загинаха най-малко 18 души по данни на ООН. Докато Су Чжи се явяваше пред съда, полицията в главния град Янгон използва зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, съобщават очевидци. Засега няма данни за жертви.

Правителството на САЩ подготвя "допълнителни действия" през следващите дни срещу отговорните за репресиите и военния преврат в Мианма, заяви в неделя съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, предаде Ройтерс.

"Ние ще продължим да се координираме тясно със съюзници и партньори в индо-тихоокеанския регион и из цял свят, за да потърсим сметка от отговорните за насилието", каза Съливан в изявление.

"Подготвяме допълнителни действия, които ще причинят още щети на отговорните за последния взрив на насилие и скорошния преврат. Ще имаме повече информация в следващите дни", каза съветникът по националната сигурност.

Вашингтон вече наложи пакет от санкции срещу военните лидери в Мианма, след като армията взе властта с преврат на 1 февруари.

По-рано в неделя държавният секретар Антъни Блинкън осъди "отблъскващото насилие" от страна на силите за сигурност в Мианма срещу протестиращи. Според Върховния комисариат на ООН за правата на човека най-малко 18 души бяха убити в неделя при стрелба срещу демонстранти в няколко града на страната.

"Ние стоим твърдо на страната на смелия народ на Мианма и призоваваме всички страни да са единни в подкрепата на неговата воля", написа Блинкън в Туитър. Той допълни, че САЩ ще продължат да работят за търсенето на отговорност от виновните за насилието.