След около 30-часово пътуване от пристанището в Бенгази, в Мармарис с турския кораб пристигнаха 1518 души, от които 427 чужденци, съобщи БНР.

Най-голяма бе групата на виетнамските граждани - 208 души.
Корабът бе посрещнат с цветя от валията на Мугла Фатих Шахин, командващият военноморската база Аксаз и депутати от Партията на справедливостта и развитието.

Почти през цялата нощ продължи извеждането на пасажерите от кораба, както и транспортните и митническите процедури. Войници охраняваха пристанището през цялото време.
Триста от пътниците преминаха отделни процедури, тъй като бяха без паспорти.
Някои от завърналите се турци казаха, че в Либия в момента е ад и няма сигурност за живота на хората, но други се заканиха да се върнат отново щом обстановката се успокои.

Служители на турския червен полумесец раздаваха на пристанището топла супа и вода на пристигащите.

За българската група бе резервиран хотел в Мармарис, а днес се предвижда онези от тях, които желаят, да отпътуват с автобус до Истанбул и оттам за България.

Преди "Искендерун" в Мармарис се завърна и военният кораб "Оруч Реис", с който пристигнаха още 220 души. Числото на евакуираните от Либия турски граждани надхвърли 17 хиляди души, но евакуацията продължава.

Днес ще има трети полет за евакуация на българите от Либия с правителственият самолет Еърбъс 319, напомниха от Министерството на външните работи (МВнР).
Правителственият самолет Еърбъс 319 е излетял за Триполи в 7.15 ч. и се очаква да пристигне в триполи в 9,15 часа, българско време, съобщи за „Фокус” директорът на правителствения Авиотряд 28 Пенчо Пенчев. 

Желаещите да се евакуират днес предварително трябва да се обадят в българското посолство в Триполи. Комуникациите в Либия са възстановени, работят мобилните оператори и стационарните телефонни линии.
Всеки, който иска да напусне Либия, трябва да се яви на летището в либийската столица Триполи към 10 ч. местно време. Сборният пункт на летището е в лявата част на терминала пред ВИП-зоната, където ще има и представител на българското посолство в Триполи.
Българските граждани трябва да носят със себе си задграничен паспорт, вода и лека храна.

Външно министерство препоръча сънародниците ни, които все още се намират в Либия, да използват всички възможности за евакуация в следващите дни. Тъй като повечето чужди граждани вече са напуснали страната, се очаква в близко време значително да намалее броят на изпращаните от различни държави полети и кораби за евакуация, предупреждават още от МВнР.
Тези, които не желаят да се евакуират, изрично да информират българското посолство в Триполи.

С два самолета от Либия миналата седмица вече се завърнаха 111 българи. 24 българи бяха евакуирани вчера от румънски и украински самолети.