Те смятат, че историческият пакет от мерки, който внася най-големите промени в системата на общественото здравеопазване в Съединените щати от средата на 60-те години на 20-и век, е противоконституционен.

"Това съдебно действие има за цел да предупреди федералното правителство, че Флорида няма да позволи да бъде пренебрегнати или презрени конституционните права на нейните граждани, нито суверенитета на нашия щат", обясни министърът на правосъдието на югоизточния щат Бил Макколъм, цитиран от АФП, съобщи БТА.

Републиканецът Макколъм, който ще се кандидатира през ноември за губернатор на Флорида, оспорва по-конкретно разпоредбата на новия закон, която задължава американците да имат здравно осигуряване, като в противен случай предвижда глоби.

"Никога в нашата история граждани не са били принуждавани от федералното правителство да купуват стока или услуга", отбеляза и министърът на правосъдието на Вирджиния Кен Кучинели.

Съдебната жалба бе подкрепена от още 11 американски щата. Без да чака приемането на закона, губернаторът на Айдахо подписа миналата седмица щатски закон, който неутрализира всяко наложено от федералните власти задължение на гражданите на щата да имат здравно осигуряване.

Според професора по право от университета "Джордж Вашингтон" Джонатан Сийгъл жалбата по всяка вероятност ще стигне до Върховния съд, тъй като няма ясен отговор на въпроса дали федералното правителство има или няма правото да задължава гражданите да купуват нещо.
"Мисля, че законът не противоречи на конституцията, но не съм сигурен на 100%", обобщи той.

"Днес след почти век на опити, днес след година на дебати, днес след като всички гласове бяха съгласувани, здравната реформа става закон в САЩ", каза Обама пред конгресмени от Демократическата партия на церемония в Белия дом, на която по-рано днес подписа скандалния закон.

"Подписвам този проект за реформа като закон от името на майка ми, която продължаваше да спори със застрахователните компании, дори докато се бореше с рака през последните дни от живота си", каза президентът, цитиран от Ройтерс.

В четвъртък той ще посети град Айова, където през май 2007 г. по време на предизборната си кампания обяви плана си за реформа в здравеопазването. В опит да преодолее разделението в американското общество по въпроса, той ще обясни как новият закон ще намали цената на здравните грижи за малкия бизнес и семействата.

След бурен дебат вчера Долната камара на американския Конгрес подкрепи текста с 219 гласа "за" - три повече от необходимите, при 212 "против".