Срещата е историческа - първата между лидери на двете страни от 1956 година.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в реч на срещата на върха на Организацията на американските държави в Панама, че сближаването между САЩ и Куба бележи повратен момент в американското пространство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новата политика на САЩ към Куба е повратна точка за целия регион, каза Обама и нарече "историческо събитие" факта, че той и президентът на Куба Раул Кастро присъстват един до друг на срещата на върха, посочва Франс прес.

САЩ няма да бъдат пленници на миналото, обяви Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

Ние гледаме към бъдещето, посочи президентът на САЩ и добави, че Студената война е приключила и той не е заинтересован от воденето на битки, които са започнали преди да се е родил.

Раул Кастро нарече Барак Обама "честен човек"

Президентът на Куба Раул Кастро нарече американския си колега Барак Обама "честен човек", предаде Франс прес.

Кастро поиска да бъде разрешен въпросът с американското ембарго, наложено на Куба, допълва агенцията.

Въпросът за ембаргото, наложено на Куба от САЩ през 1962 г. трябва да бъде разрешен, каза Кастро и подчерта, че ще приеме като позитивна стъпка бързо решение на САЩ относно изваждането на Куба от списъка на държавите, подкрепящи тероризма.

В речта си, продължила почти час, развълнуваният Кастро направи впечатляваща защита на президента Барак Обама, отбелязва Асошиейтед прес.

Той сне от плещите му отговорността за американската блокада на Куба, подчертавайки, че много американски президенти носят вината за нея, но Обама не е един от тях.

Той поздрави Обама за храброто му решение да сложи край на блокадата над Куба, допълва ДПА.