Американският президент Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна на двустранна среща преди началото на форума на Г-7 в Баварските Алпи и бяха единодушни, че икономическите санкции срещу Русия трябва да продължат, докато Москва не започне да зачита суверенитета на Украйна, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на Белия дом.

Вижте снимки >>>


"Двамата ръководители бяха единодушни, че продължителността на санкциите трябва ясно да бъде обвързана с пълното прилагане от Русия на Минските споразумения и зачитането на суверенитета на Украйна", се казва в съобщението.

Сред другите теми, обсъдени от Меркел и Обама, са били сътрудничеството между САЩ и Германия в НАТО и планираното подписване на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените щати.

Ръководителите от групата на най-развитите промишлени страни позираха за снимка на фона на Алпите в началото на двудневната си среща, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След това ръководителите на Голямата седморка - Съединените щати, Великобритания, Германия, Канада, Япония, Италия и Франция - се върнаха в замъка, превърнат в луксозен частен хотел, за да започнат първата работна сесия, посветена на световната икономика.

Лидерите на страните от Г-7 пристигнаха на мястото на форума с малки електромобили и бяха приветствани от германската канцлерка Ангела Меркел.

Членове на организации за борба с бедността пуснаха във въздуха балони, на които бяха изобразени лицата на участниците в срещата на върха. Протестиращите отправиха призив към лидерите от Г-7 да изпълнят обещанията си за борба с бедността по света.