Президентът на САЩ Джо Байдън обяви пред гостуващия му в Белия дом премиер на Ирак Мустафа ал Казими, че ще има нова фаза в американското военно присъствие в Ирак и съобщи, че до края на годината ще приключи американската военна бойна мисия в тази страна, предадоха световните агенции.

"В края на годината вече няма да сме на бойна мисия в Ирак, но нашето сътрудничество срещу тероризма ще продължи дори в тази нова фаза, която ние обсъждаме", заяви Байдън. Той обясни, че ролята на американските военни в Ирак ще бъде да подготвят и подпомагат иракските сили в борбата им с джихадистката групировка Ислямска държава. Байдън обаче не съобщи нито конкретен график, нито конкретни детайли относно числеността но военнослужещите в Ирак.

"Нашата връзка е по-солидна, откогато и да е било", заяви от своя страна премиерът на Ирак, който дойде във Вашингтон, за да търси политически сигнал, който ще му позволи да консолидира нестабилната му позиция у дома три месеца преди парламентарните избори.

Сега в Ирак има 2500 американски военнослужещи, фокусирали се основно в оказване на съпротива на онова, което е останало от ИД. Промяната на американската мисия в Ирак не се очаква да има голямо въздействие, тъй като САЩ вече се фокусираха върху обучението и съветването на иракските военни, така че те да могат да се защитават сами от ИД.

По-голямата част от американските военни, пратени в Ирак, през 2014 г. в рамките на многонационалната коалиция срещу ИД, се изтеглиха при президентството на Доналд Тръмп.

Сега с оповестяването на края на бойната мисия на американските сили, иракският премиер се надява да върне до известна степен влиянието над могъщите проирански фракции, групирани в коалицията Хашд аш Шааби, която е едновременно и паравоенна, и интегрирана в държавните структури. За проиранските фракции се подозира, че от началото на годината са извършили петдесетина атаки срещу американски обекти в Ирак. Неотдавна те директно поискаха изтеглянето на всички американски военнослужещи от страната. Но е малко вероятно това да стане, тъй като клетки на ИД продължават да действа в Ирак. Неотдавна те поеха отговорност за кървав атентат в Багдад. Сега последното нещо, което САЩ искат, е да се изтеглят от Ирак, за да се озоват в същата ситуация, няколко години по-късно, когато ИД ще се е завърнала, казват дипломатически източници. Байдън в този случай рискува да понесе политическа цена, ако сценарият от 2011 г. се повтори. Американското изтегляне от Ирак през тази година по-късно бе определено като голяма стратегическа грешка, позволила появата на ИД.

Освен това и дума не може да става за Вашингтон да остави Ирак на иранското влияние в разгара на засилващото се напрежение между Иран и САЩ, въпреки намерението на тези две страни да спасят международното споразумение за иранската ядрена програма, сключено през 2015 г.