Всички религиозни обекти в Гърция ще бъдат затворени за посетители, като се разрешава литургиите да се провеждат при затворени врати.

Мярката ще бъде в сила за периода 12-20 април, съобщи МИА. Решението е взето съвместно между министерствата на здравеопазването и на образованието и религията.

Според него, църковните служби преди и на Великден ще се проведат без присъствието на миряни, но ще могат да бъдат излъчвани пряко по телевизии и радиостанции, както и по интернет. В рамките на превантивните мерки за защита на общественото здраве и за неразпространяване на коронавируса се забранява присъствието на хора по време на „богослужения, ритуали и всички видове религиозни церемонии във всички религиозни обекти“в цялата страна, без значение от религията, размера и капацитета.

По време на службите при затворени врати е позволено единствено присъствието на религиозното лице и помощници, като броят им не бива да надвишава четири.

Същата мярка се отнася и до манастирите - забранени са груповите посещения, но са позволени богослуженията без присъствието на вярващи.

С това свое решение правителството на практика одобри идеята на Светия синод на Гръцката православна църква от миналата седмица, с която се предлага литургиите преди Великден да се проведат без мегафони и звън на камбани и при затворени врати.