Британският депутат Дейвид Еймс, който бе наръган днес по време на среща с гласоподаватели в своя избирателен район, е починал, предаде Франс прес, като се позова на британски медии.

Местната полиция не обяви името на жертвата, а съобщи за мъж, издъхнал от раните си на място, въпреки опитите на службите за спешна помощ да го спасят.

Двадесет и пет годишен мъж, заподозрян за убийството, бе арестуван бързо след пристигането на полицаите, намерен е и нож, каза полицията.

Британският депутат от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън е е представител от Западен Саутенд в Есекс, Източна Англия. Той е бил наръган няколко пъти от мъж, който влязъл в методистката църква, където той провеждал среща с гласоподаватели от избирателния си район. Нападението е извършено на обяд днес.

"Той беше намушкан няколко пъти", каза Джон Ламб, местен съветник, присъствал по време на инцидента.

Кадри от хеликоптер на телевизия Sky News показаха въоръжена полиция пред църквата, както и редица линейки. Църквата отказа коментар.

"Ужасяващи и дълбоко шокиращи новини. Мислим за Дейвид, неговото семейство и неговия персонал", коментира лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър.

Сър Дейвид Еймс бе на 69 години и депутат от 1983 година. Женен с пет деца. 

Еймс беше избран за първи път в парламента да представлява Басилдон през 1983 г., а след това се кандидатира за избори в Сауденд Уест през 1997 г. На сайта му се казва, че той е провеждал срещи с местни избиратели в първия и третия петък на месеца. В него са изброени основните му интереси като "въпроси, свързани с хуманното отношение към животните и в подкрепа на живота".

Британският депутат Дейвид Еймс

Насилието срещу британски политици е рядкост, но през юни 2016 г. депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс беше наръгана и застреляна в избирателния си район в северната част на Англия, отбеляза Асошиейтед прес.

"Атакуването на наши избрани представители е атака срещу самата демокрация", написа съпругът на Кокс - Брендън, в "Туитър", като допълни: "Няма извинение, няма оправдание. Това е толкова долно."