Задържаният по подозрение в убийството на британския депутат Дейвид Еймс е мигрант от Сомалия, съобщиха местни медии, сред които и вестник The Daily Telegraph , позовавайки се на източници от английското разузнаване.

Засега полицията все още не е потвърдила тази информация.

В петък вечерта говорителят на полицейското управление на графство Есекс Бен-Джулиан Харингтън заяви на пресконференция, че разследването ще трябва да определи дали нападението срещу депутата е терористичен акт. Британското звено за борба с тероризма участва в разследването.

Британският депутат от управляващата Консервативна партия Дейвид Еймс беше нападнат по време на среща с избиратели в методистка църква в Лий-он-Си в Есекс, Източна Англия. Той получи няколко прободни рани и скоро след това издъхна, въпреки лекарската намеса.

Британският премиер Борис Джонсън почете паметта на Еймс. "Всички наши сърца са изпълнени с потрес и тъга заради загубата на сър Дейвид Еймс, убит в черква в своя избирателен район след близо 40 години непрекъсната служба за хората в (графство) Есекс и цялото Обединено кралство", заяви Джонсън. По думите му покойникът бе "прекрасен слуга на обществото и многообичан приятел и колега", който "вярваше страстно в страната и нейното бъдеще".