Това става ясно от разсекретени документи от архивите на ООН, които вече са достъпни онлайн.

На 20 януари 1942 година в луксозна вила край Берлин се провежда Ванзейската конференция. Край езерото Ванзее се събират 15 висши служители, държавни секретари и функционери на СС и решават, че "в хода на окончателното решение на еврейския въпрос" нито един трудоспособен евреин не трява да остане жив. По време на Ванзейската конференция се ражда сценарият за Холокоста, но унищожаването на евреите започва много по-рано: над половин милион евреи са избити по време на унищожителната война срещу Съветския съюз от юни 1941 година нататък. Според историците, до края на Втората световна война са убити общо шест милиона евреи.

70 години "строго секретно"

Дълго време САЩ и Великобритания се правеха, че не са знаели нищо за масовото унищожение на евреите до освобождаването на концентрационните лагери през 1945 година. Наскоро публикувани документи от архивите на ООН обаче доказват, че съюзниците са знаели още през 1942 година какво става в Хитлерова Германия. Тези документи са били събрани от Комисията за военни престъпления, която е основана в Лондон през 1943 година и съхранява доказателствен материал за военните престъпления по време на Втората световна война. В продължение на 70 години те са били в архивите на ООН в Ню Йорк и достъпът до тях е бил много труден. За да хвърлят поглед върху засекретените документи, изследователите е трябвало да получат разрешение от своето правителство или от генерелния секретар на ООН. Дори и тогава не им е било позволено да правят копия или да си водят бележки.

Защо тези документи едва сега стават достояние на широката общественост? "Изглежда, че научните работници са нямали достатъчно интерес. Повечето книги за процесите за военни престъпления, издавани досега, игнорират комисията за военните престъпления на ООН", обяснява в разговор с Дойче Веле Бен Барков, директор на библиотеката "Wiener Library" в Лондон. Сега неговата библиотека публикува 900 гигабайта данни с десетки хиляди документи от архивите на ООН, които между другото показват как са подхождали съюзниците между 1942 и 1949 година към военните престъпления.

Директорът на Института за международни изследвания и дипломация към университета в Лондон Дан Плеш е човекът, който убеждава сътрудниците на архива на ООН да разсекретят документите. Той публикува своите проучвания в новата си книга "Human Rigths After Hitler: The Lost History of Prosecuting Axis War Crimes". Дан Плеш доказва с документи, че британските, американските и съветските правителства са знаели за най-малко 2 милиона избити евреи и са предполагали, че още пет милиона са застрашени от унищожение. Британците и американците са събирали доказателства и свидетелски показания за военните престъпления на нацистите и дори са подготвяли обвинения срещу Адолф Хитлер.

Разсекретените архиви обхващат и стотици документи за концлагера Треблинка, за който нямаше почти никаква информация, защото там почти не бяха останали оцелели. Полското правителство в изгнание е събирало доказателства и свидетелски показания от лагерите Треблинка и Аушвиц и ги е изнесло тайно от Източна Европа. "Жертвите в тези лагери са били принудени да предадат облеклото си. Подовете от теракота в газовите камери ставали хлъзгави, когато се намокрят", четем в един документ от април 1944 година. Дан Плеш се надява, че с публикуването на подобни показания може да се води борба срещу онези, които отричат Холокоста.

Защо досега е нямало разследване?

Съществуват хиляди обвинителни актове, в които черно на бяло са описани военните престъпления на националсоциалистите - и то в детайли. И въпреки това съюзниците не преследват отговорните за престъпленията последователно - дори и след войната. "Натискът от Германия допринесе за бързото приключване на процесите за военните престъпления след войната и за освобождаването на много вече осъдени нацисти, които бяха арестувани от съюзниците", казва Дан Плеш в разговор с Дойче Веле. Първият канцлер на Федералната република Конрад Аденауер е искал колкото се може по-бързо да бъдат забравени престъпленията на нацистите. Освен това американското правителство се е страхувало да не застраши икономическите си връзки с Германия след войната. Германия става основен съюзник на САЩ по време на Студената война, много националсоциалисти са освободени, ООН засекретява документите и прави достъпа на историците до тях почти невъзможен.

Сега, 72 години след края на Втората световна война, обработката на тези източници може да започне. И мястото, от което се инициира процесът, също подхожда идеално: още през 1934 година Алфред Винер създава в Амстердам "Wiener Library", за да документира антисемитизма на националсоциалистите. Малко преди избухването на Втората световна война, Винер изнася документацията във Великобритания и по този начин предоставя доказателства на британското правителство срещу режима на Хитлер. Тези документи са много важни за по-късните Нюрнбергски процеси, на които са осъдени основните нацистки военнопрестъпници. От 21 април 2017 засекретените документи са достъпни и онлайн.

*Текстът е публикуван тук>>