Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск застана начело на полската опозиционна партия "Гражданска платформа", завръщайки се в първите редици на полската политика, предаде Франс прес, цитирайки говорител на партията.

След оставка на председателя на партията Борис Будка председателският пост е поет от Доналд Туск, съобщи след заседание на Националния съвет на "Гражданска платформа" говорителят на формацията Ян Грабец.

Доналд Туск - бившият полски премиер и настоящ председател на Европейската народна партия, обяви по-рано днес, че се е върнал в полската политика, предаде полската агенция ПАП.

"Върнах се на 100 процента", каза той на заседание на Националния съвет на главната опозиционна полска партия "Гражданска платформа". Върнах се в политиката, защото вие сте екип от наистина невероятни хора. Мога да работя с хора, които наистина искат да направят нещо добро, без да мислят за собствения си интерес, каза бившият премиер, обръщайки се към политиците от "Гражданска платформа".

Туск бе поканен да се върне в партията, чийто съосновател е и да я оглави, именно от Борис Будка. "Трябва да се предаде щафетата, за да постигнем заедно победа, за да постигнем заедно успех", каза Будка, цитиран от ТАСС.

Бившият полски премиер подчерта, че дължи на поляците обяснение защо точно сега е решил да се върне в политиката. Той изтъкна, че се се чувства отговорен за съдбата на партията, но истинската причина е вярата му, че партията е абсолютно необходима, "като сила, а не като спомен, за да спечели битката за бъдещето", противопоставяйки се на "Право и справедливост" (ПиС), сегашната управляваща партия.

Злото, което причинява ПиС, е несъмнено, каза Туск и добави, че опозицията излиза на бойното поле, "за да се бие с това зло".

Парламентарните избори в Полша са през 2023 г. и полската опозиция се надява, че завръщането на Туск в полската политика, ще засили шансовете й за победа.