Това предупреди международната хуманитарна организация "Оксфам" (Oxfam), в която членуват 17 държави, съобщиха световните агенции.

Европейският модел вече е поставен директно под въпрос заради недобре осмислени политики на икономии, изтъква организацията за борба срещу бедността.

"Агресивните съкращения в социалното осигуряване, здравеопазването и образованието, по-малките права на работниците и несправедливото данъчно облагане хващат милиони европейци в капана на бедността, което може да продължи поколения", посочи Наталия Алонсо, ръководител на европейското
бюро на "Оксфам".

През 2011 г. в ЕС 120 млн. души живеят в бедност с по-малко от 60% от средния доход на член на домакинство. Този брой може да се увеличи с 15 или 25 млн. души, ако мерките за бюджетни икономии продължат, считат от неправителствената организация.

"Оксфам" отрича каквато и да е било ефикасност на мерките за "сляпо намаляване на обществения дълг", което блокира растежа и тласка нивата на безработица високо нагоре.

"Вълната от мерки за икономии, заляла Европа (...) носи риск от сериозни и трайни вреди върху дълго възхвалявания социален модел на континента", посочва нобеловият лауреат и бивш икономист на световната банка Джоузеф Стиглиц, който е автор на предговора към доклада.

Докладът на организацията, озаглавен "Клопката на мерките за строги икономии", изтъква и задълбочаването на неравенството в полза на 10% най-богати от европейското население.

В доклада се предлага страните от ЕС да се поучат от подобни примери за бюджетни ограничения, преживени от Латинска Америка и Югоизточна Азия през 80-те и 90-те години. Страните членки на ЕС трябва да защитават нов икономическо модел, основан на справедливото данъчно облагане и обществени инвестиции в услугите и иновациите, предлагат от организацията.