Това съобщиха медиите в Белгия, цитирани от БТА.
По неговите думи в момента войските на държавите от ЕС приличат на "ято пилци", без достатъчна боеспособност. Според Юнкер обща европейска армия би показала на Русия решимостта за защита на ценностите на ЕС.

Председателят на ЕК е критикувал на форум в Брюксел и собствената си държава (Люксембург), като е отбелязал, че нейната армия се състои от "771 служители, включително министъра".

Юнкер е добавил, че подготовката на отделните армии в ЕС е "разпокъсана" и е дал за пример разликите в придобиваното въоръжение.

Медиите поясняват, че въпреки постигнатото съгласие в ЕС за увеличаване на военните разходи и за купуването на повече европейско военно оборудване, засега това намерение не се спазва.

По думите на Юнкер създаването на общоевропейски въоръжени сили е дълготраен проект. В информациите се посочва, че идния месец Европейският съвет ще заседава по въпросите на отбраната.

Допълва се, че вече са обединени силите в областта на отбранителните научни изследвания, както и в осигуряването на презареждане на изтребителите на държавите от ЕС във въздуха, за придобиването на безпилотни нападателни самолети и в областта на киберзащитата.

Юнкер е определил като "разбираема" нагласата на държавите от Централна и Източна Европа, сред които и бившите страни от СССР, "да имат доверие преди всичко на НАТО".

Отбелязва се, че държавите от НАТО, с изключение на САЩ, все още не изпълняват обещанието разходите им за отбрана да достигнат два процента от брутния вътрешен продукт.