След срещата си с Херман ван Ромпой, председателят на парламентарната група на управляващата Либерално-демократическата партия на Молдова (ЛДПМ), Валериу Стрелет, съобщи, че подписването ще стане на специална среща на върха ЕС - Молдова в Брюксел, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано днес президентът на страната Николае Тимофти заяви, че Молдова ще упражни суверенното си право да подпише споразумението за асоцииране независимо от външния политически и икономически натиск.

Тимофти не спомена изрично Русия, но е известно, че Москва се противопоставя на сближаването на бившия си сателит с Европа, отбелязва Асошиейтед прес.

В миналото Русия е налагала наказателни икономически мерки на съседните балтийски държави и Украйна, когато тези страни се опитваха да се сближат със Запада.

Тимофти се срещна и със заместник генералния секретар на НАТО, Александър Вършбоу, който предложи помощ за укрепване на сигурността в Молдова, която е неутрална държава.

Отношенията между Молдова и Русия са напрегнати и се обтегнаха допълнително, след като самолетът на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин беше задържан на кишиневското летище по време на пътуване в региона миналия уикенд.