„Повече време не е решение на проблемите. Повече време би означавало и повече пари, а еврозоната вече е достигнала до своя лимит със споразумението с Атина през миналата година”, каза Шойбле пред германско радио, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

"Искаме само малко въздух за дишане, за да изправим икономиката на крака и да увеличим държавните приходи", каза гръцкият премиер Андонис Самара в интервю за вчерашния брой на германския в. "Билд".
"Повече време не означава автоматично повече пари", отбеляза Самарас. "Ако Гърция бъде оставена да падне сега, несигурността за другите страни и тяхната уязвимост ще се увеличат", предупреди той.

В интервю за „Зюддойче цайтунг” пък Самарас признава, че много неща в Гърция са се объркали, но подчертава, че е решен да промени това и да изпълни ангажимента за икономии в размер на 11,5 милиарда евро чрез драстични орязвания на бюджета и структурни реформи.
И пред този вестник той поиска да получи отсрочка от две години и предвижданото досега балансиране на държавните сметки за 2014 година да стане през 2016 година.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще се опитат да покажат единство днес в Берлин на среща, която е решаваща за бъдещето на Гърция в еврозоната. Разговорите между двете водещи европейски страни са основен елемент от дипломатически балет, в който би могло да се вземе решение за смекчаване на условията за строги икономии, наложени на Атина в замяна на отпусканата й спасителна финансова помощ, посочва АФП, цитирана от БТА.

Засега Германия отказва каквито и да е преговори по плана за подпомагане на Атина и само повтаря през последните седмици, че няма да вземе никакво решение преди да бъде публикуван доклад на Тройка международни кредитори - ЕС, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Този доклад се очаква през септември и той ще оцени напредъка в изпълнението на реформите, от които зависи отпускането на транш от 31,5 милиарда от помощта.

Позицията на Париж изглежда по-гъвкава. Без свежи пари гръцкото правителство бързо може да се окаже в неплатежоспособност, а това положение, според някои анализатори, е станало синоним на излизането на Атина от еврозоната.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че народът на Гърция трябва да бъде наясно, че страната е изправена пред „последния си шанс”, предаде Би Би Си, цитирана от "Фокус". След среща с Андонис Самарас вчера Юнкер приветства „огромните усилия” на нацията до сега да съкрати дефицита си. Той обаче посочи, че „приоритет номер едно” е допълнителната консолидация на публичните финанси на Гърция.

Междувременно американският финансов гигант Ситигруп прогнозира в анализ, че Гърция може да излезе от еврозоната в следващите два месеца. МВФ пък прогнозира рецесия, но отбеляза известно подобрение в страната.