Министърът на финансите Янис Варуфакис коментира пред гръцкия вестник "Прото тема", че предложението "е агресивен ход, чиято цел е да тероризира гръцкото правителство", предаде АФП, цитирана от БНР.

Миналата седмица ЕК представи списък от пет страници с предложения, които включват увеличение на данъците и намаляване на заплатите на държавните служители и на пенсиите. Гръцкият премиер Алексис Ципрас нарече предложенията "абсурдни".

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че гръцкият премиер е обещал да представи списък на алтернативни реформи до края на миналата седмица. "Досега не съм получил това алтернативно предложение," подчерта Юнкер в Германия, където е за срещата на Г-7.

"Изключвам излизане на Гърция от еврозоната, но съм разочарован от изявленията на премиера Ципрас пред парламента", каза Юнкер и допълни, че "за да остане с някого приятел, човек трябва да спазва известен минимум от правила".

Председателят на ЕК предупреди също, че макар да изключва излизане на Гърция от единната валута, той не е магьосник и "не може да извади от шапката си заек", за да го предотврати.

На въпрос кога е последният срок за сделка с Гърция, която остава без пари и се опитва да посрещне задълженията си по плащането на дълговете този месец, Юнкер отговори: "Със сигурност ще има последен срок", но не посочи дата.

Следващият кръг на преговорите между Ципрас и Юнкер ще бъде в сряда в Брюксел.

Гърция иска да продължи да преговаря "на политическо ниво", заяви по-късно представител на гръцкото правителство. Той посочи, че преговорите трябва се водят по-скоро от политически лидери, а не от технически екипи. Той добави, че не би трябвало да има крайни срокове в преговорите, а само решимост да бъде намерено "жизнеспособно и справедливо решение".