Представителите на 28-те страни-членки в Съвета по икономически и финансови въпроси постигнаха снощи принципно съгласие да се използва специален европейски фонд за набирането на 7 милиарда евро, предаде БНР.

Без тях в понеделник Гърция ще обяви неплатежоспособност спрямо Европейската централна банка и съществува риск от провал на цялостния план за спасение на страната. 

Тези 7 млрд. са нужни за погасяване на задължения на Гърция за юни и юли към МВФ (просрочени 2 млрд. евро) и дължими 3,5 милиарда евро към ЕЦБ на 20 юли.

Мостовият заем ще послужи като временен буфер за Гърция, след което парите ще бъдат възстановени, когато започне редовната й спасителна програма, договорена с евролидерите.

България и останалите

България и останалите страни няма да внасят директно пари за Гърция в Европейският фонд за финансова стабилност - той се ползва с рейтинг ААА и може да заема от финансовите пазари при много ниска лихва. Ако Атина обаче не успее да върне заема (със срочност 3 месеца), загубите ще бъдат за бюджета на ЕС и ще се разпределят процентно за сметка на данъкоплатците от 28-те държави, включително България.

ЕК предложи допълнителни финансови гаранции само за деветте страни извън еврозоната, което снощи накара Великобритания да даде принципно съгласие.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че държавите извън еврозоната няма да поемат финансови рискове. Той посочи, че като гаранция ще се използват печалбите от изкупуването на облигации от ЕЦБ.

Решението за 7-те милиарда евро ще се гласува формално днес в Европейския съвет. Не е известно как ще гласува българското правителство и какво е решил финансовият министър Владислав Горанов. Източници от Брюксел обаче уточниха, че няма да има право на вето и дори някои да гласуват против, ще се събере необходимото квалифицирано мнозинство.

Така решението ще се публикува бързо в официалния вестник на съюза, за да може гърците да получат парите до понеделник.

Дончев: По-богатият да помага на по-бедния, не обратно

До момента никой не е поискал да ангажира България с финансови средства. Това каза по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.
 
В момента има предложения да се ползват средства от така наречения стар фонд. Това е Европейският фонд за финансова стабилност, където има останали малко над 13 милиарда евро”, обясни Дончев, цитиран от "Фокус".

Вицепремиерът обясни, че за да се вземат средства от новия фонд са необходими определени процедури в държавите-членки на ЕС и ратификация през парламентите, което отнема време.
 
Никой не е искал от България да се ангажира с допълнителни средства и ако поиска, ще получи отговори – не. Не бихме били против да се ползва един или друг вече създаден работещ европейски механизъм, стига това да не натоварва страните от еврозоната и специално България, с допълнителни плащания”, заяви Томислав Дончев и добави, че за това има много причини.

По думите му, на първо място такава е позицията на правителството. Той посочи, че втората причина е, че никой не е в състояние да обясни, на който и да е група български гражданин, че трябва да се ангажира с допълнителни плащания.
 
„Да, в ЕС имаме солидарност, но солидарността предполага, че този, който е по-богат трябва да помага на този, който е по-беден”, категоричен бе Томислав Дончев.
АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?